Квартал “Враждебна” готви протест срещу общинското бездействие

Квартал “Враждебна” готви протест срещу общинското бездействие

Жители на кв. „Враждебна” и хора, работещи в района на бул. „Ботевградско шосе”, подготвят протест, включително и затваряне на движението по булеварда. Причината е, че години наред Столична община не реши проблемът със стотиците тежкотоварни камиони, които всеки ден транспортират земни маси и строителни отпадъци към сметището до квартала.

Назад във времето е имало много недоволство, някои изпълнени, но и неизпълнени обещания, обясниха граждани пред “Витоша нюз”. От седмици сред хората тлее напрежение, защото очакват с дъждовете и снеговалежите отново да се разнася кал.

На този етап жители на квартала и работници и служители от района са изразили готовност, ако отново не бъдат чути, да предприемат протести. Според тях Столична община неглижира въпроса и непрекъснато отлага решението му във времето. Преди дни фирми от района са били предупреждавани неофициално да не протестират и да не пишат жалби. За сега жителите на квартала не са подали официално уведомление за протест, но споделят, че биха се включили. От години стотиците камиони на ден създават проблеми на живущите. Според тях има много лесен вариант да се реши въпросът с разнасянето на кал от камионите – те да се пренасочат към местността „Курията” до оградата на летището. Камионите можело да минават по обходен маршрут извън кварталите, и така да се избегнат неуредиците.

Този въпрос вече е поставян и разглеждан на “Московска 33”, но без никакви последващи действия. Гражданите са възмутени именно от безхаберието на общинските чиновници, които добре познават проблема, но не предприемат нищо.

От квартал „Враждебна” също така настояват общината да си намери друго място, където да депонира земни маси и строителни отпадъци, защото към момента площадка „Враждебна” е единственото такова за София. Неофициално те са получили уверения, че се работело по въпроса. Жителите обаче се съмняват, защото през февруари 2018г. в приетите от СОС мерки за чистота на въздуха това фигурира като предложение, но от тогава до сега администрацията на “Московска 33” не си е мръднала пръста.

Предвид влошаването на атмосферните условия се очаква в скоро време отново бул. „Ботевградско шосе” да заприлича на кална картофена нива.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4