Легендарният Скот победи за трети път на юбилейния турнир в “Илиянци” (СНИМКИ)

Легендарният Скот победи за трети път на юбилейния турнир в “Илиянци” (СНИМКИ)

Навръх 30-ото изданиена турнира с коне от тежковозни породи в кв. “Илиянци” кон Скот в категория  1000 кг стана трикратен победител  и за пореден път затвърди титлата си абсолютен шампион.

Турнирът, който по традиция се провежда на Трети март, и се явява първо състезание за годината по надтегляне с тежковози, отбеляза и кръгла годишнина. 30 поредни години домакинът на проявата Владимир Алексов не спира да поддържа традицията с организирането на конни надпревари и зрелищен празник за участници и гости.

Юбилейното събитие посрещна коне от цялата страна, а по стар обичай денят започна с конно шествие със стари файтони и писани каруци. Конете, както повелява обичаят, бяха захранени с хляб и царевица, а търговците на конна амуниция извиха дълъг керван от шатри и щандове. Изпълнения на живо от духов оркестър, народни песни от ансамбли и истинско веселие имаше през целия празничен ден в “Илиянци”, но кулминацията, както винагиу бяха конете и тяхната сила пред прага на новата стопанска година.

37 участника, разделени в 5 категории, поднесоха истински конен спектакъл на събралата се многохилядна публика. Специално подготвено пясъчно трасе очакваше исполините да разгърнат своите възможности при строг регламент и под погледа на тричленен съдийски състав.

Дължината 30-метровото трасе и контролно време от 3 минути посрещнаха първите участници в категория до 600 кг собствено тегло на конете с първоначален товар от 1 150 кг. След две доотоварвания най-леките коне теглеха товар от 1 650 кг, но само трима успяха да стигнат до този финал.

С резултат от 30 метра първи се разписа кон Вихър на Милчо Иванов от село Трудовец. Същото постижение направи кон Актрос на Ради Шаранов, но той се отказа от пряк двубой и дотоварване и джентълменски отстъпи купата на Иванов. Така на второ място само с 30 см разлика от победителите се класира кон Торо на Николай Андреев.

Във втора категория изненадата дойде от участието на подебителя в предходната група, който освен че победи по-тежките по килограми свои четириноги събратя успя да зарадва своя стопанин с още една купа и допълнителна финансова награда.

Кон Вихър  спечели с 16,20 м с товар от 1 900 кг. В тази група на коне до 700 кг собствен отегло втори се класира кон Норби на Рашко Рашков от Ихтиман с резултат 14,60 м и трета стана кобила Карина на Иван Джолев, която изтегли товара от 1 900 кг на 6, 10 м.

При тежащите до 800 кг коне, първоначалният товар стартира от от 1 650 и сигна до 2 150 кг. Конкуренцията не бе голяма, но тегленето бе зрелищно. С 18 метра голямата награда успя да грабне кон Буби на стопанина Николай Андреев. С 2 метра по-малко дръпна кон Лео на Ибрахим Ахмед, а с 90 см разлика след него се класира на трето място кон Лорд на Калин Пешев.

В категория до 900 кг, финалната серия не можа да надхвърли 2 150 кг, като тук най-добре се представи кобила Марая на Ценко Влаховски, която натри новосовете на жребците с 25 изтеглени метра. С резултат от 19,60 м втори се класира кон Рио на Зарко Пеев и трети стана втория кон на Калин Пешев – Нико със 17,40 м.

Стартирайки от 1700 кг, конете в най-тежкия клас на финала се бореха под напора на 2 450 кг. Четирима всепризнати шампиони се впуснаха в нелеката надпревара, но за поредна трета година мощния кон Скот на Николай Кирилов (по прякор Ники Бизнеса) извюва голямата награда и победи с 30 метра останалите претенденти за титлата. Втори се класира кон Макс на фермера Гени Омара, като постигна 25 метра с товара, а трети в тази оспорвана категория остана кон Амиго, който зарадва своята стопанка Лили Иванова с 15,30 м.

Следващите две състезания от шампионата при тежкозните коне са съответно на 14 март в село Челопеч, община Пирдоп и на 11 април село Крива бара, община Брусарци.

Екатерина ДОНЧЕВА, ezdapress.com
Снимки: ezdapress.com

 

Победителят в I и II категория – кон Вихър

 

Владимир Алексов.

Великият тежковоз Скот.

Кобила Марая, победител в III категория.

Categories: Райони, Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4