Липсва консенсус по доклада ул. „Съборна“ да стане пешеходна

Липсва консенсус по доклада ул. „Съборна“ да стане пешеходна

На вчерашното заседание на комисията по „Транспорт и туризъм“ колегите от ГЕРБ и „Демократична България“ с активното и дори натрапчиво застъпничество на независимия общински съветник Борис Бонев гласуваха ул. „Съборна“ да стане пешеходна зона. Самият аз гласувах „против“, тъй като все още не съм убеден в полезността и ефективността на едно подобно решение.

Това написа в своята Фейсбук страница общинският съветник и председател на „Патриоти за София“ Карлос Контрера по повод предложението ул. „Съборна“ да стане пешеходна зона. И допълни:

Колегите, които подкрепиха доклада, смятат, че по този начин ще придадат един модерен облик на улицата и тази част от центъра. Изтъкнаха се аргументи, че така и така над 90% от придвижването било пешеходно, свързвала се пешеходната част на бул. „Витоша“ с Градската градина. Иначе погледнато – и сега нищо не пречи на пешеходците, в т.ч. и на мен, да се придвижват спокойно по ул. „Съборна“. Пречките са по-скоро технически – изпочупените плочки и шахти, заради които можеш да се пребиеш със завидна лекота. Оказва се, че обществено обсъждане в класическия смисъл не е имало. Има постъпили възражения от БНБ, Археологическия институт с музей към БАН, а от Министерство на туризма дори не знаеха за този проект. Живущи внесоха подписка срещу проекта с над 120 подписа. Следва да отбележим, че местата за паркиране ще бъдат орязани с 98, като в тази подзона има над 300 стикера, издадени на живущи в режим на локално платено паркиране. Всички места по улицата в режим „Служебен абонамент“ се премахват.

След въвеждането на новата организация на движение – пешеходна зона, велосипедистите и ползващите тротинетки няма да могат да карат по улицата. Очевидно докладът не е консенсусен, но така или иначе също толкова очевидно ще бъде приет на идващата сесия на 25 юни със завидно мнозинство. В крайна сметка мечтата на г-н Борис Бонев да „разджурка“ целия център ще се сбъдне лека-полека. Да се готвят следващите улици, за които има напъни да бъдат бастисани – бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Цар Шишман“. Скоро на живущите в район „Средец“ ще трябва да се плащат вредни за това, че имат „неблагоразумието“ да имат собственост там.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4