Ужас! Морето изхвърли 76 мъртви делфини!

76 мъртви делфини са били изхвърлени на брега в района от Бяла до Община Царево до вчера вечерта, а телата им са били в много напреднал стадий на разлагане и затова не може да се направи аутопсия. Това каза Мария Андреева от РИОСВ – Бургас.

„Установяването на причините за смъртта е трудно, защото трябва да бъдат установени чрез аутопсия. За да стане това обаче, трупът трябва да е престоял не повече от 24 часа. Всички причини за смъртта им са само предполагаеми. Труповете са в много напреднал стадий на разлагане“, подчерта Андреева пред bTV.

Тя уточни, че в РИОСВ- Бургас са получени два сигнала за насилствена смърт на делфините, но това не е доказано.

Природозащитникът Атанас Русев пък заяви, че по неволя миналата година е станал специалист по делфините.

„Тъй като на плажа Корал бяха изхвърлени над 45 мъртви делфинчета, поканихме експерт от Румъния, който ни показа как се правят аутопсии. За няколко месеца научихме повече неща, отколкото пише в учебниците. Чух няколко некомпетентни изказвания от представители на РИОСВ – Бургас, което не прави чест на тези служители. Не е нужно на всеки делфин да се направи аутопсия, за да се установи причината за смъртта им. Има косвени белези, които в 99% от случаите показват пряко това. Във всичките случаи с делфините сме ги изследвали, защото румънският ни колега бе по случайност в България. Всичките морски бозайници са умрели вследствие на задушаване. В 99,9% от случаите това е следствие от оплитане в рибарски мрежи“, уточни Русев, цитиран от ПИК.

„Държавните институции, които трябва да осъществяват контрол в морето, не си вършат работата. За месеците април, май и юни, когато е забранен уловът на калкан в района на Бургас, инспекторите са заловили само една мрежа, докато в същото време всички ресторанти и складове са били пълни с риба от този вид. Непрекъснато се лови бяла мида. В Карадере всеки ден има по три корабчета. Това е забранено. Къде е контролът?“, попита природозащитникът.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4