Бившият шеф на АПИ обвинен в умишлена безстопанственост, отива на съд

Бившият шеф на АПИ обвинен в умишлена безстопанственост, отива на съд

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Лазар Лазаров – бивш председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той ще отговаря за умишлена безстопанственост в особено големи размери, съобщават от прокуратурата.

Лазаров е обвинен за това, че в периода от 07.08.2014 г. до 30.06.2015 г., в качеството си на шеф на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество във връзка със строително-монтажни работи по лот 1 на магистрала „Марица“. От това последвали щети в размер на 41 630 050, 80 лева.

Преди да открие със свое решение процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни дейности по лота Лазаров не възложил на екипа за управление на проекта да  провери дали предвидените строително-монтажни работи (СМР) не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството. Освен това, според държавното обвинение, той не е поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да обоснове необходимостта от различните видове СМР, нито да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка.

Въпреки тези съществени пропуски, Лазаров сключил договор между АПИ и фирма- изпълнител за допълнителни СМР на лот 1 на “Марица” на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло.

Ако бъде признат за виновен, Лазаров може да получи от 3 до 12 години затвор, да бъде лишен от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да упражнява определена професия.

Спрямо бившият шеф на АПИ е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Текст: Нова тв

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4