Отиде си звезда от Ricchi e Poveri

Отиде си звезда от Ricchi e Poveri

Франко Гати – “мустакът” на известната група Ricchi e Poveri, е починал в Генуа на 80-годишна възраст, съобщиха италианските медии.

“Рики е Повери” (в превод – богати и бедни) се ражда през 1968 г. Роденият през 1942 г. Гати е в групата от самото начало – тогава тя се състои от четирима членове, сред които той е най-възрастният. Един откривател на таланти ги чува и казва: “Вие сте богати на талант, но нямате и пукната пара”. Така той става кръстник на формацията, забелязана на конкурс за млади таланти в Генуа. Групата бързо става популярна в родината си в началото на 70-те години. “Рики е Повери” представят Италия на “Евровизия” през 1978 г. и участват в 12 издания на “Сан Ремо”, като печелят конкурса през 1985 г. Международната слава ги спохожда с хитове като Che sarà, Sarà perche it amo, Comme vorrei, Mamma Maria и Voulez vous danser.

След внезапната смърт на сина му Алесио през 2013 г. Франко Гати се оттегля от активна музикална дейност. Лошата новина застига групата, когато те вече са на Ривиерата, за да пеят в Сан Ремо, но така и не се качват на сцената. 22-годишният младеж е открит бездиханен в апратамента си – причината за смъртта е масивен инфаркт, предизвикан от коктейл от алкохол и хероин. Франко признава, че Алесио е бил зависим от алкохола, но не и от дрогата. Групата се превръща в дует в състав Анджела Брамбати и Анджело Сотджу. “Моите колеги и приятели продължават да работят. Аз спрях, защото вече не се качвах с радост на подиума”, казва баритонът. През 2020 г., за 70-ото издание на фестивала в Сан Ремо, артистичният директор Амадеус прави голям удар, като успява да събере “Рики е Повери” в първоначалния им формат квартет – с Франко Гати и Марина Окиена, която не се е представяла с тях от 1981 г.

“Една част от живота ни си отиде. Чао, Франко”, съобщиха от групата. Новоизбраният министър-председател на Италия Джорджия Мелони се включи в съболезнованията и написа в Туитър: “Отиде си част от италианската музикална история, човек, който посрещаше болезнените предизвикателства на живота с голямо достойнство. Чао, Франко”.

Източник: segabg.com

Categories: Култура