И град Елин Пелин вече има скулптура на Апостола на свободата

И град Елин Пелин вече има скулптура на Апостола на свободата

Една от най-светлите и значими личности в българската история,  е патронът на най-голямото училище в община Елин Пелин – Васил Левски. Човекът, който живееше във времето и времето живееше в него. И който времето направи безсмъртен!

 

В горещите летни дни, в двора на СУ „Васил Левски“ в гр. Елин Пелин, под златните ръце на Георги Найденов се роди скулптурата на Левски.

Преди повече от две години еколози от РИОСВ – София дадоха експертна оценка и препоръка за отстраняване на стария и вече опасен чинар, със загнила сърцевина и корени, впити в основата на училищната сграда.  Въпреки това, едно дърво стояло години като стожер, не може да бъде премахнато с лека ръка. След няколко обсъждания между общинското ръководство, учители и общественици се роди идеята да бъде изваяна скулптура на Васил Левски.

Сега Левски се извисява гордо в двора на училището. Напомня  ни за своите прозрения и оставените завети, които са като национална библия за българския народ и дух.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4