Стотици столичани отбелязаха Илинден (СНИМКИ)

Стотици столичани отбелязаха Илинден (СНИМКИ)

Столичният район “Илинден” отбеляза своя празник. Днес се навършват 31 години от основаването на район „Илинден“ и 116 години от Илинденско-Преображенското въстание.

“Това са епични дни за цялата българска история и особено за район „Илинден“, чиято територия е заселена от потомците на българските бежанци от опожарените някога македонски градове Прилеп, Щип, Кукуш и др.

Обръщам към всички Вас с пожеланието да пазим свята паметта на родолюбивите ни деди и да бъдем достойни граждани на района и нашата столица”, посочи в своето приветствие към съкварталците Иван Божилов – кмет на район „Илинден“

Приветствие към стотиците граждани, присъстващи на празненството, поднесе и Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение, български представител в Европейския парламент.

Ето и по-голямата част от неговото слово:

“Днес отбелязваме 116 години от най-голямото,  най-масовото, най-добре организираното българско въстание. Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание на българите, останали под османска власт в Тракия и Македония. Това е въстанието на македонските и тракийските българи срещу властта на османските султани, срещу турското робство.

Важно е да се напомни – въстанието избухва на Илинден 1903 във Вардарска Македония, на Преображение същата година в Одринско, а финалните акорди са на Кръстовден в Разложко. Това напомняне е важно, защото именно това българско триединство на Вардарска, Пиринска Македония и Одринско, обезсмисля и разбива фалшивите теории на белградските сърбомани в Скопие и техните кремълско-коминтерновски собственици и ментори.

Така все още поробеният в Османската империя български народ, от Охрид до Черно море и от Разложко до Бяло море, въстава с оръжие в ръка за пореден път, за да отвоюва правото си на свободен и достоен живот в обединеното и единно българско Отечество.

От Смилево на Илинден, през Петрова и Илиева нива на Преображение, та чак до Радонов гроб в Рила на Кръстовден, в горещото и кърваво лято на 1903 българинът се сражава с вековния поробител.

Битка, без съмнение неравна, битка – обречена и поради това още по-величава. Днес отбелязваме годишнината от тези съдбоносни и кървави дни в Смилево, столицата на въстанието във Вардарска Македония – там, откъдето избухва Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, за да се превърне в епопея. Отбелязваме я заедно с местните македонски българи и потомци на участници във въстанието от големите български възрожденски фамилии в Македония. Стотици българи от двете страни на Девет баир и Осоговска планина ще се поклоним пред паметта, смелостта, достойнството на българските въстаници от 1903 година. Заедно, въпреки продължаващите антибългарски изстъпления на режима в Скопие, въпреки продължаващите провокации на сърбо-комунистическите отломки край Вардар.

Така или иначе делото на българските въстаници от 1903 не е довършено. Наша задача и отговорност е да го направим.  А и още нещо. За мен, за ВМРО, за нас – българите, Македония не е нито северна, нито южна, нито долна, нито горна. Македония е братска, втора българска държава на Балканите.

Вечна слава на въстаниците от 1903 година. Борбата продължава.

Да живее Обединена България!”

Общинският съветник СОС и член на Националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера също застана на трибуната, за да поздрави жителите на “Илинден”. Той дари от името на столичната организация на движението портрети на велики български владетели на училище “Гоце Делчев”.

Тук бяха още председателят на ВМРО – София Владимир Митов, общински съветници и много симпатизанти. Поднесени бяха цветя и венци пред паметната плоча за илинденци, поставена от организацията.

Празникът продължи с прекрасните изпълнения на една от най-популярните ни певици Йорданка Христова, фолклорен ансамбъл, оперна прима и самодейци.

Доброто настроение на хората беше най-голямата награда за организаторите на събитието.

Снимки: Милен ДИМИТРОВ

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4