Инж. Димов и зам.кметът на СО Десислава Билева инспектираха “кални точки” в “Надежда” (СНИМКИ)

Инж. Димов и зам.кметът на СО Десислава Билева инспектираха “кални точки” в “Надежда” (СНИМКИ)

Кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов и заместник-кметът на Столична община в направление “Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева инспектираха работата по облагородяване на част от т.нар. „кални точки“ на територията на район „Надежда“.
О
бщо 5 открити пространства в „Надежда“ са включени в програма “Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015-2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици “. Сред тях са:

жк „Надежда“ 2, бл. 270 А (със затревяване и поставяне на антипаркинг елементи)

бул „Рожен“ , срещу Хюндай Хеви индъстрис (поставяне на трошен камък и възможност за регламентирано паркиране)

ул. „Княз Иван Кулин“, зад обществен пазар

ул. „Кръстьо Кръстев“, до бл. 332

жк „Толстой“, бл. 3, бл. 2 и бл. 5 (поставяне на трошен камък и възможност за регламентирано паркиране)

Облагородяването на „калните точки“ в София е сред трите приоритетни мерки, включени в новата Програма срещу атмосферното замърсяване, която стартира по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Те се основават на научно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология относно източниците на замърсяване. Според изнесените данни основният източник на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици в столицата – 25% – идва от уличната прах. Столична община финансира проектите в зависимост от готовността на районните администрации, като първите три са районите „Надежда“ , „Красна поляна“ и „Овча купел“.

Общо 76 открити пространства са определени като източници на фини прахови частици в районите на София. Подадените към момента терени са с обща площ 64 140 кв. м, а дейностите предвиждат затревяване, засаждане на дървета и храсти, ограждане по подходящ начин, поставяне на табели и, където е необходимо, насипване с чакъл.

Стойността на програмата е над 1 200 000 лева, а изпълнението на проектите ще започне в края на тази година и ще продължи през 2021 година.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4