Български шевици украсиха училище в Елин Пелин (СНИМКИ)

В първите топли дни на месец октомври един проект развълнува жителите на община Елин Пелин. Буквално пред очите на хората се твореше красив низ от български шевици, подреден на бялата фасада на НУ “Христо Ботев” в центъра на гр. Елин Пелин.

Автор на инициативата е Диана Димитрова, старши експерт “Връзки с обществеността” в Община Елин Пелин, която реализира своята идея заедно с няколко съмишленици и с подкрепа от страна на общинската администрация, дарители и разбира се с неоценимото съдействие на ръководството на началното училище. Директорът на НУ “Христо Ботев” Румяна Генадиева приема с голям плам идеята за ръчно изрисувани шевици по фасадата на училището и декларира своята пълна подкрепа за нейното реализиране. След завършване на основната страна с низ от шевици, като изненада за всички ученици, учители и родители на източната стена на сградата с красив шрифт е “бродирано” и името на училището.

Красивата българска шевица изгря на бялата стена под ръцете на няколко доброволци, а самата реализация на инициативата беше с дарение на професионални фасадни бои от водещия производител в строителния сектор “Баумит България” ЕООД и други материали, осигурени от Община Елин Пелин. Мотиви от българските шевици са вплетени и в новата част от площада пред входа на училището, реновиран през миналата година от Община Елин Пелин при изграждането на новия Център за административно обслужване на гражданите.

Диана сама създава проекта и макетите на шевиците, идеята е нейна и в началото на октомври след края на работния ден започва да рисува кръстче по кръстче шевиците. След броени дни на училищната стена я виждат Камелия Илиева и Десислава Николова, които силно се впечатляват от нейната идея. И те, без изобщо да са свързани с инициативата, по собствено желание, решават да се включат, да се учат и да рисуват заедно с нея, за да ѝ помогнат да нарисува стената по-бързо. Впоследствие още две ръце за завършването на проекта им подава и Кристин Василева. Така четирите дами успяват да разкрасят фасадата на НУ “Христо Ботев” по един наистина впечатляващ начин само за една седмица.

При това без да им се налага да защитават проекти за много пари, да ползват обществени средства или дори да получат заплащане за труда си – цялата инициатива се реализира на доброволни начала! Това е доказателство, че често хубавите инициативи не се правят с огромно количество пари, а зад тях стои изцяло труда и желанието само на няколко души. Към всяка шевица има послание от любимите на всеки българин национални песни и стихотворения за деца…

Диана Димитрова, която със своя нестихващ ентусиазъм зарази всички около себе си в изпълнението на тази красива кауза е известна с любопитните си инициативи, променящи облика на гр. Елин Пелин. Тя е инициаторът на необичайна екоинициатива за изработване на красиви пана, изобразяващи кукерски маски и български шевици, изработени от пластмасови капачки, разположени в зоната на градския стадион и на детската площадка, построена с рециклируеми материали под надслов Парк “Планетата не е за еднократна употреба”.

Бихме искали да споделим, че българските шевици са символ на здраве и благоденствие. Това, разбира се, никак не е случайно и вярваме, че добрият пример на тези четири дами ще покаже на децата колко е хубаво да бъдеш доброволец, да създаваш изкуство и да ценят красивите българските традиции, претворени по нов начин.

Доброто е заразно! Включете се и вие с нова идея и инициатива, зад която да застанем заедно. Очакваме Вашите предложения за по-добра и красива градска среда…

Categories: Райони

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4