Контрера: Подготвяме по-справедлив модел за таксуване на пътниците в градския транспорт

Контрера: Подготвяме по-справедлив модел за таксуване на пътниците в градския транспорт

Има различни идеи за таксуване на пътуването в градския транспорт, обяви в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ на БНР Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет и изброи – възможност за пътуване за време, за разстояние и различни гъвкави тарифи, които да въведат по-справедлив модел.

В момента е без значение дали пътуваш една спирка или десет – цената на билета е една и съща – 1.60 лв.

Завършена е физическата работа по въвеждането на нова тикет система, информира Контрера, като посочи, че се е работело и по време на кризата, породена от заразата COVID-19. Устройствата са монтирани, сега тече интегрирането, допълни той, но подчерта, че се поражда проблем в настоящия момент заради изкривяването на пътникопотока. Пътниците са значително по-малко, а транспортът се движи по зимните разписания.

Може би 15-20% от пътниците нарушават изискването за носенето на предпазни маски в градския транспорт, но има значителен брой хора, които са стриктни и спазват тези правила, включително се опитват да поддържат и препоръчаната дистанция от метър и половина. Броят на актовете не е отправна точка за анализ на ситуацията. Важни са предупредителните протоколи, съставени на пътници, коментира Контрера.

Като има правила, трябва да се спазват. Не мога да кажа дали е малък или голям размерът на глобата за неносене на предпазна маска в градския транспорт, която е 300 лв. Идеята на всяка една глоба от една страна е да се накаже нарушителят – лична превенция, но от друга страна е важна генералната превенция, допълни той.

От днес до края на месеца контрольорите в градския транспорт в София няма да глобяват нередовните пътници. Билети ще може да се купуват от следващата седмица в тото пунктовете и пунктовете на българските държавни пощи.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4