Цветелина Петрова: Работата с деца ме зарежда и прави щастлива

Цветелина Петрова: Работата с деца ме зарежда и прави щастлива

Проведе се церемонията „Най-добър млад учител в район „Надежда“ 2019. На нея бяха наградени 10 педагози от училищата и детските градини. “Витоша нюз” ще ви запознае в следващите дни с още някои от призьорите в престижната класация.

Днес наш гост е Цветелина Петрова от детска градина №6 “Вълшебен свят”.

– Какво е наградата за вас – заслужено признание за положения труд, стимул за бъдещи успехи или?
– За мен наградата е стимул за работа и мотивация за бъдещи успехи. Обичам професията и децата, те ме вдъхновяват.
– От колко години сте детски учител?
– Аз съм млад учител и работя от година и половина. Уча в СУ “Св. Климент Охридски”. Обучението което получавам, заедно с практиката ми харесва и удовлетворява. Миналата година участвах с една моя колежка от детската градина в едно международно обучение “Learning through arts” по Erasmus+. На него бяхме осем държави от по шест представители: България, Гърция, Турция, Армения, Кипър, Сърбия, Беларус и Украйна. Чувствам се удовлетворена, защото се запознах с хора от различни националности и обменяхме опит. Работехме по групи (измисляхме си песни, танци игри и др. – това беше времето за таланти).
– Кои са най-големите разлики между вашето и сегашните поколения?
– Не мисля, че има такива. Децата се развиват и правят нормалните неща за съответната възраст.
– Имате ли си любимци в групата?
– Обичам ги всичките. Нормално е, когато човек контактува, да има. Всяко едно от тях е индивидуално и само по себе си уникално. Всеки ден ме зареждат и ме правят щастлива.
– Как гледате на прокрадващата се все по-упорита идея за монтиране на видеокамери в детските градини?
– Според мен в детската градина не трябва да има камери. Необходимо е да има повече комуникация между родителите и учителите. Да се има доверие към нас. Затова освен всекидневните разговори, организираме от детската градина и най-различни дейности и мероприятия.
– Вас лично какво ви мотивира да станете учител?
– Да съм учител е щастие и моя мечта, която осъществих. Още от малка си представях как някой ден ще стана учител. Даже със сестра ми често влизахме в тази роля.
– Кои са трудностите на учителското ежедневие?
– Трудности е силно казано. Когато обичаш децата и ги разбираш, всичко минава спокойно.
– Проблемни деца има ли?
– Понякога децата могат да бъдат по-буйни, но учителят трябва да разбере, защо са в това състояние. Причините могат да бъдат много, но той трябва да знае как да реагира за справянето на проблема.  На него му трябват много умения, подход, за да знае как да реагира в дадена ситуация. Трябва да си изгради авторитет, да създаде правила и да се спазват. По този начин, дацата се учат на самостоятелност, изграждане на навици, възпитание и обучение.
– Как се справяте с електронните устройства – телефони, таблети, айфони и т.н?
– Не намирам затруднения. Работя с програми и съм използвала различни интерактивни дъски.
– От родителите срещате ли разбиране?
– Да, в повечето случаи. Не съм изпадала в конфликтни ситуации с тях. Ако изникне някакъв проблем, успяваме да го разрешим.
– Бихте ли препоръчали на ваши млади колеги – студенти, да поемат по вашия път?
– Разбира се. Любовта към тях, ежедневните грижи и резултатите, които виждам ме удовлетворяват. Учителят трябва да е творец върху новото поколение.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4