Боре Александров изкарал последните си дни в хоспис

Боре Александров изкарал последните си дни в хоспис

Поредна смърт потресе българския футбол. На 74-годишна възраст от този свят си отиде Борислав Александров. Бившият ни топсъдия се бореше дълго време с тежка болест. През последните месеци от живота си бате Боре, както го знаеха всичките му приятели, беше настанен в хоспис край Брезник. Там и почина, довериха пред “Витоша нюз” негови близки.

Борислав Александров е роден на 18 февруари 1944 г. във врачанското село Уровене. Завършва висше образование със специалност “Програмист-проектант на обработка на информацията”. Бил е служител на Икономическа полиция.

Съдия от професионалния футбол е от 1975 до 1991 г. Бил е асистент в “Б” група, от 1977 -а е  ръководещ “Б” група, от 1978-а е асистент в “А група, а от 1980-а ръководи мачове в елита. Дебютира на 23 април 1980 г. в Пловдив на мача “Тракия” – “Сливен” (3:1). Последен мач: 2 ноември 1991 г. “Черноморец” (Бс) – “Локомотив” (Пд) – 1:3.

Ръководи и едно от най-драматичните вечни дербита – на 17 септември 1988 г. Мачът между “Витоша” и ЦФКА “Средец” завършва 2:2. Левскарите под проливния дъжд дърпат в резултата след два красиви гола на новото си попълнение от “Берое” Васил Драголов (3,29). В 23-ата минута Емо Велев се сдърпва с младия Христо Стоичков. В мелето обаче Александров показва червени картони на Камата и на…защитника на “Левски” Петър Петров, вместо на Кокала. На почивката в игра влиза Емо Костадинов и именно той само две минути по-късно намалява – 2:1. В 57-ата Стефан Бачев изравнява – 2:2! После звездата на “армейците” Пламен Гетов цели и гредата зад гърба на Владо Делчев.

Сблъсъкът между “сини” и “червени” ще се запомни с изгасването на тока на стадион “Васил Левски”. Може би заради повреда в електрозахранването, а може би и поради лошото време рефлекторите на стадиона изгасват. Над терена се спуска мрак, а над 35 000 зрители са принудени да изчакат под струите на дъжда повече от половин час, докато пуснат осветлението. Така устремът на ЦСКА е спрян и се ражда рефренът “Спрете тока, спасете “Левски”!

В “А” група е главен съдия в 126 мача. В тях е показал 137 жълти и 8 червени картона. Отсъдил е 51 дузпи.

От 1983 до 1991 г. е международен съдия – 48 срещи. Бил е рефер на Евро 1984 за младежи в СССР – там ръководи един мач, и е асистент в два – на италианеца Лобело и на гърка Кокулакис. През 1997 г. Александров завършва курс в Англия и е първият българин, получил сертификат за инструктор по съдийски въпроси. От 1995 г. доскоро е делегат и съдийски наблюдател на УЕФА в близо 180 срещи.

Беше председател на Съдийската комисия на БФС, а за последно и методист на съдиите у нас. Синът му Мартин също беше рефер, сега е делегат по мачове.

Опелото ще се състои на 26 януари (събота) от 13,30 ч. в столичния храм “Свети Седмочисленици”.

Екипът на Витоша нюз” изказва най-искрените си съболезнования на семейството и близките на г-н Александров.

Бате Боре, почивай в мир…Поклон пред светлата ти памет…

Милен ДИМИТРОВ
*Използвани са и данни от книгата “Реферите – без тях не може!” на Николай Райков.

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4