Бивши футболисти, треньори и запалянковци: 100-годишният Спартак (Вн) е ликвидиран, искаме общината да стане отново собственик

SpartaSparta 1
Вяра, че премиерът Бойко Борисов ще помогне за възкръсването на Спартак (Вн), днес прозвуча на пресконференцията на Синдикат 12. Зад каузата стоят бивши прочути футболисти, треньори и десетки хиляди сърца от морската ни столица. В Пресклуб “България” се събраха някои от емблематичните личности, свързали дълбоко съдбата си с отбора, радвал поколения наред с успехите си в своята вековна история: Бойко Величков, Мартин Зафиров, Иво Георгиев, Борислав Георгиев, Радостин Станев, Стефан Грозданов. Заедно с тях бяха и представителите на фен клуба Стефан Калименов и Евгени Станимиров, както и дългогодишният бивш президент на клуба Николай Ишков.

През 2006 г. собствеността върху земята, стопанисвана от 1962 г. неизменно от футболния клуб Спартак, е прехвърлена от общината на частната фирма “Барет Ауто”, а през 2010 г. акциите преминават в ръцете на друга частна фирма – “Инжстрой”, която държи 66 на сто дял в смесеното дружество при 34 на сто дял на община Варна. Въпреки че и при двете прехвърляния на собствеността от общината към частниците, това е направено с благородната цел бизнесмените да инвестират в базата и да издържат футболния клуб, това не е направено. Картината днес е плачевна – стадион «Спартак» е гробница, клубът е ликвидиран. Футболисти, треньори и фенове виждат само един изход – общината да си върне собствеността върху терените, така че и клубът да се завърне в своя дом. Общината обаче мълчи по въпроса, казаха днес борещите се за справедливата кауза.

Пресконференцията беше доста емоционална. В очите на присъстващите блеснаха и сълзи. “Имам информация, че стадионът е заложен, ипотекиран пред банка заради заем, взет от собственика. Това, ако е вярно….просто е престъпление…”, алармира голмайсторът на “А” група за 1996 г. Иво Георгиев.

“Дайте да си кажем честно: Направен е пладнешки грабеж, затрит и ограбен е клуб със 100-годишна история. Къде е кметът на Варна Иван Портних да каже какво се случва, кой е прив и кой прав? Има ли нарушения по договора? Кметът поне отношение трябва да вземе”, заяви Мартин Зафиров.

“От 7-годишен съм част от Спартак (Вн). Това е клубът на моето сърце. Това е моята любов. Плаче ми се като виждам сегашната съсипия.Това беззаконие се случи по време на управлението на предишния кмет Кирил Йорданов, който управляваше от 1993 до 2013 г. Сегашният Портних има шанс да поправи тази несправедливост. Има шанс кметът да се намеси и да спаси нашия любим Спартак. Апелирам БФС и останалите футболни клубове, цялата ни футболна общественост да ни подкрепи. Премиерът Бойко Борисов е спортен човек, наясно е с проблема. Дано да ни помогне, каза бившият вратар, а сега треньор в Славия Радостин Станев. – От името на нашите съмишленици, приятели и колеги искам да изразя увереност, че министър-председателят няма да остане безучастен към проблема, защото обича спорта и футбола и защото този проблем е от изключителен обществен интерес.”

Отношение по темата взе и Стефан Грозданов, който водеше “соколите” в един от най-силните периоди в историята им. “Дано хванат декиш хубавите приказки и надежди, които чух тук, от тази трибуна. Доста емоционални думи се казаха. Имам чувството, че на моменти тези хора се борят с “вятърните мелници”. Но рано или късно техните усилия ще се увенчаят с успех. Срамота е това безобразие да продължава”, категоричен беше Грозданов, който е председател на Асоциацията на футболните треньори у нас. Опитният специалист призова и обществеността на град Варна да подкрепи справедливите искания на Синдикат 12.

“Това, което се случи, е опит заприватизация. Няма какво да се лъжем. Фактът, че някои хора мислят само за пари, как да печелят, е показателен. Те не искат да помагат на Спартак, а да печелят. Ползват се и със солиден гръб от страна на общината. На мен, за толкова години начело на Спартак, общинарите не ми дадоха даже една лафка за вестници да продавам, а на “Инжстрой” им подаряват златни терени и земи. Трябва да знаят обаче всички наши душмани едно: “Спартак е вечен и ще пребъде!”, емоционален беше и бившият президент на “соколите” Николай Ишков.

Протестиращите помолиха за помощ и БФС, а също и националните медии. Хората се зарекоха да продължат протестните действия докато постигнат желания резултат.

Снимка: pressclubbg.com

Sparta 2Sparta 3Sparta 4Sparta 5Sparta 6Sparta 7Sparta 8Sparta 10Sparta 9


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4