Фандъкова: От 2006-а са изградени 78 нови физкултурни салони и 14 басейни

Фандъкова: От 2006-а са изградени 78 нови физкултурни салони и 14 басейни

За четири години на събитията на „Cофия – Европейска столица на спорта“ събраха над 1.2 млн. души. Това са участници, зрители и гости на организираните фестивали, състезания, спортни празници. През последните години участниците и гостите на спортните събития се увеличиха в пъти: от 140 000 през 2015 г. и ще достигнат до 960 000 души през 2019г. За 4 години са проведени близо 500 събития, като над 200 са за 2018 г.

В резултат от постигнатото досега получихме оценка в писмо ACES EUROPA обяви София за постоянен носител на титлата „Европейска столица на спорта“. Това е и признание за постигнатото и ни мотивира да продължим да работим. Това съобщиха днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков заедно със зам.-председателя на общинския съвет Николай Стойнев и отговорния секретар на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

Близо 90% от спортните събития са проведени със съдействието на „София – Европейска столица на спорта“ и Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столична община, пише sofia.bg.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова интересът към спорта започва в семейството. Изградихме най-голeмият открит многофункционален спортен комплекс в парк „Възраждане“ през 2015 г. От началото на 2018 г. досега в базите на комплекса са спортували над 130 000 души, което е с близо 30% повече спрямо същия период на миналата година, каза Фандъкова.

Изграждаме фитнес площадки, маси за тенис в столичните паркове и градини. През последните години са изградени 45 фитнес площадки в паркове и 38 тенис маси. Спортът се развива в детските градини и училищата, затова за мен ключови са инвестициите в образователната инфраструктура.

До момента построихме 10 нови спортни зали и физкултурни салони в училищата, на път сме да решим окончателно проблема с липсата на физкултурни салони, каза кметът на София. Готова е спортната зала в 149 СУ в кв.“Овча купел“.

За периода от 2006 г. до сега със строителството на нови детски градини са изградени 78 нови физкултурни салони и 14 плувни басейни. През 2019 г. планираме да започне реконструкция и изграждане на физкултурни салбони в пет училища, за които в момента текат процедурите по избор на изпълнител.

Покрай инициатива „София – Европейска столица на спорта бе направено предложение към устройствения план за райониране на зоните за спорт, почивка, туризъм и активности на Витоша. В момента тече обследване на планината, за да стартира рехабилитация на хижи, заслони, пътеки, табели и др. Обявена е обществена поръчка за доставка на 10 автобуси за линиите, водещи към Витоша. Автобусите ще бъдат с ръчна скоростна кутия, ще отговарят на еко стандарт Евро 5 и ще са минимум от 2010г.

„Искаме да създадем устойчив спортен модел, който да остане в полза на софиянци и след 2018 г., да завършим инфраструктурните проекти и инициативи в областта на спорта и да продължим подпомагането на общности и клубове в развиване възможностите за спорт на хората от различни възрасти. Спортът като превенция на агресията също е важна цел на проекта,“ така председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта Елен Герджиков изтъкна мотивите проектът да бъде продължен.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4