София – проблеми и решения – част 2 – 12 тъжни факти

София – проблеми и решения – част 2 – 12 тъжни факти

Представяме ви няколко безспорни статистически и фактически данни, които се отнасят до България и столицата София (цитирани са най-често европейски и международни източници на информация). Тези данни са събирани в последните 4-6 години, но за съжаление са актуални и днес. Целта ни с с публикуването им не е да злорадстаме и хейтим по която и да е институция, а е по-скоро да насърчим и мотивираме за мерки срещу тези разрушителни данни.  

1. София е най-замърсената столица в Европа (данни на Европейската агенция по околна среда). 18 000 българи умират годишно от мръсен въздух.  Четири от петте най-мръсни градове в Европа са български.

2. София е сред здравно най-рисковите градове в света – Световната здравна организация от 2015 г.

3. България е най-бедната страна в ЕС – Евростат. България е най-бедна и с най-лоши условия за живот в Европа – Евростат. Българските граждани са най-бедните в Европейския съюз. Един на всеки петима българи живее под долната граница на бедността. От 1 януари 2018 г. минималните работни заплати в ЕС варират от 255 евро в България /510 лева/ до 1923 евро в Люксембург /над 3800 лева/ – Евростат. На последно място сме по покупвателна способност.

4. Около 1,5 млн. са неосигурените и никой от тях не ходи на лекар, разчитат само на Бърза помощ. Пациентите в България плащат много повече за здравеопазване, отколкото могат да си позволят. Ширещата се корупция надува и без друго високите разходи за здравеопазване.

5. България е на трето място в света по смъртност. Пред нас са Лесото и Украйна – Доклад на ЦРУ за 2015 г.

6. България е с най-много болници на глава от населението в ЕС и с най-висока смъртност в ЕС.

7. Средната продължителност на живота в България е най-ниска в ЕС – 74 години. Детската смъртност на деца е най-висока в ЕС – два пъти по-висока от средната за Европа.

8. България е най-корумпираната държава в ЕС по данни на Transparency International.

9. Последни сме в Европа по икономическа свобода. Най-сериозните слабости: проблемите с независимостта и безпристрастността на съда, корупцията в средите на магистратите, както и недоверието в полицията, бюрокрацията и високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата.

10. Последно място в Европа по върховенство на закона. Основна пречка е корупцията. България е лидер по брой органи, които имат функции по противодействие на корупцията – прокуратура, спецпрокуратура, ДАНС, НАП, Сметна палата, Комисия за конфликт на интереси и т.н. Резултатите обаче са най-ниски. Изследването е на асоциация „Прозрачност без граници“.

11. За последните 15 години, независимо от смяната на поколения, правителства и политици, неизменно по стойност остава подозрението в корупция на българските политици. Според хората това е основен фактор за лошото управление и неслучващите се реформи (така са считали 46% през 1999 г. – 42% през 2012 г. – 45% през 2015 г.).

12. България е на 113 място в света по Свобода на словото. За последните 10 години тя е паднала с около 40 места.

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4