В името на традицията: Илиянци отбеляза Трети март с конски празник, много емоции и титанични битки (СНИМКИ)

Няколко хиляди столичани и гости на София посетиха конните състезания в кв. Илиянци. Навръх Националния празник – 3 март, местният бизнесмен Владимир Алексов организира турнира за рекорден – 28-и път.

Първото състезание се провежда през 1991 г. Оттогава досега Владо поддържа традицията.
Турнирът протече с надпревари на коне от тежковозна порода в 6 категории
– от 600 до 1100 кг.

Денят започна с тържествен парад с ездачи и впрегнати коне на площада в Илиянци. Последва и традиционното захранване на животните с царевица и колаци. Обичаят с наричането и благославянето „Де оди, там да се роди“ и този път завърши с посипване с овес конските гриви и награди с питки – колаци стопани и животни.

Празничният ден беше изпълнен с положително настроение, страсти и страхотна битка по разкаляното трасе. Именно калта беше най-голямото препятствие пред участници и публика. „Не сме виждали такова чудо никога на турнира! Такава кал не е било“, коментираха редовни зрители от квартала. Въпреки всичко състезанието приключи на свечеряване, а многобройната публика си отиде доволна от преживените емоции.

Победителите по категории:
I: коне със собствено тегло до 600 кг: кон Армандо, стопанин Николай Васков.
II: коне до 700 кг: кон Вихър на Цанко Василев.
III: коне до 800 кг: кон Хари на Росен Иванов (19,34 м).
IV: коне до 900 кг: кон Лорд (5,80 м) на Калин Пешев.
V: коне до 1000 кг: Янко на Иван Тодоров – 10,93 см.
VI: коне до 1100 кг: Скот на Александър Пейчев.


Снимки: Христо ЙОРДАНОВ (“Софийски вестник”) и ezdapress.com


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4