Грозно! Професор от СУ нарече “мумия” светите мощи на Иван Рилски!

Много грозно и скандално изказване направи професор от Софийския университет. Нако Стефанов нарече “мумия” светите мощи на Иван Рилски.

“Учената глава” стори това по време на участието си в предаването на БНТ “История Бг”. Темата на това издание беше “135 години от рождението на Георги Димитров. Димитровската конституция”.

Участниците в предаването отговориха на въпрос от гост в публиката, който ги запита какво е мнението им за взривения мавзолей на Учителя и Вожда в центъра на София. Дали е загубила България нещо в аспекта на културното наследство и туризма?

“Аз смятам, че загуби. това беше уникално явление. Не смятам, че е нормално да държиш вожда си по този начин, но така или иначе това е уникално. В Европа друг такъв нямаше. Имало е един – на Клемент Готвалд в Прага, но той е разлушен още 1960-те години”, отвърна професор Искра Баева.

Нако Стефанов се хвърли да брани стойността на мавзолея. “Той можеше да бъде превърнат в пантеон на всички загинали за България”, обади се той.

И когато беше контриран от друг събеседник – доцент Михаил Груев от Агенция “Архиви”, с репликата: “Какво да ви кажа? Не е християнско, не е някак си човешко…Защото сигурно щеше да бъде по-атрактивно, ако бяхме запазили и мумията вътре…”, професорът от СУ изпадна в ярост и си позволи да богохулства…”Чакайте сега, какво значи “не е християнско”? Отидете в Рилския манастир и можете да видите мумията на Иван Рилски. Така че, моля ви се…”, тросна се Стефанов.

Изказването му предизвика остро негодувание от неговите събеседници в студиото. “Това е богохулство!”, възкликна Груев. Дори водещият Горан Благоев се възмути. “А извинявайте сега…Има огромна разлика. Единият е светец, а другият…Георги Димитров не го превръщайте в светец. Ако за вас е светец, не го сравнявайте с Иван Рилски. Това е абсолютно богохулство. Не мога да се съглася.”

Така ли трябва да говори един професор от Алма Матер, па макар и член на Българския антифашистки съюз? И все пак говори презрително не за кого да е, а за един от светците-закрилници на България…

Иван Рилски е най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на Иван Рилски от Търново в Рилската обител.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него манастир.

Думите на Нако Стефанов предизвика буря от възмутени реакции в социалната мрежа. А дали нахалникът ще се извини?

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4