Утвърдиха новите програми за XI и XII клас, “Балкански синдром” влиза в учебника

Утвърдиха новите програми за XI и XII клас, “Балкански синдром” влиза в учебника

Повече съвременни автори и нови произведения като комедията на Станислав Стратиев “Балкански синдром” и стихотворението на Петя Дубарова “Посвещение” влизат в часовете по български език и литература. тази възможност е залегнала в утвърдените учебни програми за XI и XII клас, пише в. “Труд”.

Преподаването по тях ще започне от учебната 2020/2021 година. Една от най-сериозните промени е по български език и литература. По предложение на хреподавателите е решено задължителните текстове в програмата да са разпределени в 9 различни теми – “Родното и чуждото”, “Вярата и надеждата”, “Трудът и творчеството”, Миналото и паметта”, “Обществото и властта”, “Животът и смъртта”, “Природата” и “Изборът и раздвоенитео”, като е дадена възможност за избиранена на допълнителни произведения. Така според експертите не са налице автори и проезведения, които да липсват или отпадат от програмите по литуратура.

Училищата няма да преминат на едносменен режим във фиксирания срок до 2020-2021. Това предвиждат промени в наредба от Министерство на образованието. От там обясняват, че срокът няма да може да бъде спазен, заради проблеми със създаване на нужните условия. Затова всеки директор на училище ще трябва да разработи план и заедно с общината да определят кога полудневната организация на учебния ден ще започне да се осъществява преди обед. Така всяка община ще има срок – до 15 декември 2018 г. – да представи план за преминаване на едносменен режим на училищата си.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4