22 април- Международен ден на Земята

Днес светът отбелязва Международния ден на Земята. Всяка година чрез Международната мрежа за Деня на Земята се координират действията на над 12 000 партньори в 174 страни, които са се включили в инициативата и са насочени към опазване на планетата. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник, честван от хората. Тази година той е посветен на дърветата. Авторите на инициативата са си поставили за изпълнение амбициозната задача по повод нейната 50-годишнина през 2020 г. да бъдат засадени 7,8 млрд. дървета, по едно за всеки жител на Земята. Към момента в света има три трилиона дървета. 

Идеята за националния ден на околната среда е на сенатора от Уисконсин Гайлорд Нелсън. Той става свидетел на огромен петролен разлив край крайбрежието на Калифорния и взима решение да постави природата в центъра на политическите обсъждания. На 22 април 1970 г. в САЩ и Канада се отбелязва за първи път Ден на Земята. През 1990 г. датата е обявена за ден с международно значение. България се включва в отбелязването й през 1993 г. Целта на инициативата е хората да се обединят в защита на околната среда. 

Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4