На пазара вече е “Човекът, който караше влака в Локомотив (Сф)”, книгата за Йордан Събков

На пазара вече е “Човекът, който караше влака в Локомотив (Сф)”, книгата за Йордан Събков

В един от салоните на бившето кино “Освобождение” беше представена емблематична книга, посветена на една от най-големите фигури в историята на Локомотив (София) – Йордан Събков.

Тя е с показателното заглавие “Човекът, който караше влака в Локомотив (София)”, неин автор е легендарният журналист Румен Пайташев.

Ето как той резюмира мотивите си да напише тази книга:

“За разлика от звездите и треньорите, ръководителите по неписано правило остават в миманса. За тях се говори и пише по-малко и ако все пак се споменават, в повечето случаи заслугите им се неглижират.

Споменем ли Локомотив (Сф), веднага в съзнанието ни изникват имената на големи футболисти като Никола Котков, Спиро Дебърски, Иван Димитров, Атанас Михайлов, Румен Горанов, Бойчо Величков, както и на треньори като Георги Берков и Васил Методиев. Но през целия този период начело на Локомотив стои един човек, чиято дейност остава зад кулисите, но всъщност той е този, който кара влака. Този човек е Йордан Събков.”


Започнал като заместник – председател на ДФС “Локомотив”, той остава впоследствие първи зам.председател и начело на дружеството, като в продължение на цели 30 г. пряко отговаря за футбола в столичния клуб. Именно през този период “червено-черните” постигат най-големите си успехи във футбола – шампиони през 1964 и 1978 г., носители на Купата на Съветската армия през 1982 г., както и четвъртфиналисти в турнира за Купата на УЕФА през 1980 г. след един незабравим рейд, преминал през последователно елиминаране на имените отбори като Ференцварош, Монако и Динамо (Киев). За всички тези успехи съществен принос има и вещото ръководство на Йордан Събков.

Неговата дейност далеч не се изчерпва само с футбола. Като ръководител на ДФС “Локомотив” той спомага за успехите на 20 вида спорт, които дружеството развива. Именно той е в основата на изграждането на стадион “Локомотив”, за да имат жителите на район “Надежда” и всички верни до гроб на червено-черната идея свой дом.

В последните близо 20 години Събков е председател на клуба по ръгби към Локомотив. Неговият живот остава свързан завинаги с Локото и затова тази книга е за него…

“Едно от най-трудните неща по време на дългогодишното ми управление на Локомотив беше изграждането на стадиона. Имаше периоди, когато събирахме лев по лев, за да направим това съоръжение, за което гарантирам, че е с изключително здрави основи и няма как да рухне, на каквито твърдения се наслушах последните години”, сподели Йордан Събков.

“Написването на книга за ръководител във футбола беше предизвикателство зад мен. Въпреки че имам доста книги зад гърба си – над 20, за първи път пиша за спортен ръководител”, призна авторът Румен Пайташев.

На премиерата на “Човекът, който караше влака в Локомотив (София)” присъстваха десетки скъпи на сърцето на г-н Събков хора, приятели, съмишленици, възпитаници, обикновенни привърженици на 89-годишния столичен клуб.

В залата бяха легендите на Локомотив от шампионския отбор от 1964 г. – Спиро Дебърски и Апостол Чачевски, както и шампионите с Локомотив от 1978 г. Иван Василев (настоящ собственик на “железничарите”), Бойчо Величков (сега изпълнителен директор на клуба), Ангел Колев – в момента старши треньор на тима, както и Румен Горанов и Йордан Стойков.

Творбата за живота и делото на Йордан Събков вече може да бъде закупена от “Алея на киното – София”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4