Венелин Йорданов: Ще се радвам, ако с филма запалим дори едно дете да каже: “Искам да бъда като Начко Михайлов”

Венелин Йорданов: Ще се радвам, ако с филма запалим дори едно дете да каже: “Искам да бъда като Начко Михайлов”

Венелин Йорданов е роден на 01.07.1974 г. в София. Написал е общо седем книги за историята на любимия си Локомотив (София). Първата, втората и третата част излизат на пазара през 2014 г, следват четвърта част (2015), петата (2016 г.) шестата и седмата (2020 г.)….Освен това е автор и на алманасите „Български футболни класирания“  (2012) и  „Шампиони“ (2012). Автор е и на документалния филм “90 години Локомотив София”.

Венелин е един от авторите на документалния филм „Легенда за Начко“. Лентата е посветена на великия български футболист Атанас Михайлов.

Премиерата на филма ще бъде на 5 юли 2021 г., от 18:30 часа в салона на кино-театър “Освобождение”. То се намира в близост до Централна гара, София. Сградата е известна и като Дом на транспортните работници. Входът е свободен.

Какво мотивира Йорданов да се включи в екипа, какви трудности и предизвикателства срещна по време на снимачния процес, какво го радва най-много…За тези и други въпроси попитахме Венелин…

“На първата тренировка за 2020 г. на Локомотив (София) беше фактически началото на всичко…Иначе това е една стара идея, която изкристализира с времето. Милен Димитров ми я сподели. Приех да се включа с радост, защото Локото е отборът на моето сърце, а Начко ми беше любимец…

Надъхани започнахме работата по филма. Привлякохме и Явор Веселинов, който има опит като режисьор и писател. Най-големите трудности бяха свързани с намирането на видеокадри с мачове на Локомотив (Сф) от онези години – 60-те и 70-те на миналия век. За съжаление не са запазени материали не само за “червено-черните”, но и за други наши отбори.
Архивът е зле, това го знаят всички.

Освен това се оказа много трудна комуникацията…Ако някой изследовател поиска да вземе такъв материал за работа, среща трудности в съвместната дейност със съответните институции.
Ако има все пак оцелели кадри, цените, които се искат от хората, са космически, като говорим за кадър на минута.

Работният процес по филма продължи 6 месеца. Основното и важното беше, че по стечение на обстоятелствата се събрахме малък, но много сплотен и добър екип. За пореден път се убеждавам, че за да има успех подобно начинание, екипната работа е от най-съществено значение.

Най-много съм доволен, че успяхме да обхванем точно това, което искахме първоначално. Мисля, че сме показали Човека и Футболиста Начко Михайлов. От разговорите с нашите събеседници се уверих, че той е бил една голяма личност на първо място, притежаваща най-ценните човешки добродетели.

Другото, което ме радва е, че който и да попитахме по темата “Михайлов”, без да се замисля, ни оказа всякакво съдействие. Мога да дам много примери…

Когато отидохме за пореден път, без да се обаждаме с предупреждение, да снимаме на Националния стадион “Васил Левски”, директорът на комплекса Владко Шаламанов ни помогна много.  В същия час новият министър на спорта Андрей Кузманов даваше пресконференция – представяше екипа си. Но Владко Шаламанов, който между другото е бивш халф на Локо (Сф), обяви:

“Момчета, пускам ви веднага да снимате! Първо – заради Начко, после – заради вас.” Нека бъдат повече такива спортни ръководители като Владко!

Ще се радвам, ако с този филм успеем да запалим за футбола дори едно дете и то каже: “Искам да бъда като Начко Михайлов”.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4