Мистерия: Само за година бате Николай последва Мариана на небето, дъщерите им се самоубиха

Днес загубихме големия човек, актьор, приятел и покровител на децата Николай Николаев. Бате Николай си отиде от този свят на 77-годишна възраст. Преди дни той е получил инсулт и е бил приет в интензивното отделение на Първа градска болница.

Роден е в Силистра на 18 октомври 1944 г. Познат е на поколения българи от популярното детско предаване „Сладкарница „Захарно петле“, което водеше заедно с Кака Мариана (актрисата Мариана Аламанчева – която също загубихме неотдавна – б.р.). Бате Николай има участие в много постановки в столичните театри, от десетки игрални филми.

Син е на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ , в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски, през 1965 г.

През последните години от живота си забавляваше децата, постъпили на лечение в „Пирогов“ с проекта си „смехотерапия“.

Куриозното е, че големият Николаев си отиде почина по-малко от три месеца след смъртта на Мариана Аламанчева. Любопитни и мистериозни паралели се забалязват в съдбата на на двамата колеги от сцената и приятели в живота. Само през последната година двамата първо загубиха две дъщери (намерени обесени), а после си отидоха от този свят в разстояние само на три месеца.

Проклятие ли мори някогашните любимци на детската публика? 

Миналата година се оказва една от най-тежките в живота на актьора – едва ли не като прокоба за мен. Само за три месеца преживява два пъти кома. Веднъж заради куче, после обирджия и автомобил го блъска.

Николай имаше шест деца – собствени и осиновени. Голямата – Деница, е била стюардеса и притежава два козметични салона в София. Малката Надежда беше завършила педагогика и работеше в компютърна фирма. Брат й Стефан живее във Франция, той е художник авангардист. Синът на Николаев пък е спасен от левкимия още като дете от баба Ванга, която му предписва да пие…кръв от 40 костенурки.

През ноември 2017 г. известният актьор загуби дъщеря си Надя. “Милото ми детенце, оставило ми беше предсмъртно писмо. Толкова красиво го беше написало… Искаше да ми каже, че не се чувствала достатъчно професионално реализирана и затова слага край на живота си. Тя, дето е професорка в Париж по нещо свързано, с осветлението, тук у нас нямаме такава специалност. Изключително лъчезарна, нищо в поведението й не показваше, че тя явно отдавна е мислела да направи това”, ридаеше Николаев.

33-годишната Надя написала и пресмъртно писмо, в което написала: “Обичам те, татко. Теб най-много. Ще те чакам там, при моя Бог!”. Имало и списък от повече от 10 нейни приятели, които иска да я изпратят в последния й път.

Пет месеца по-рано – през юни, колежката на Бате Николай – Мариана Аламанчева, също загуби дъщеря си Зори, която се самоуби. Момичето не може да преглътне мизерията, в която живее, и факта, че се чувствала нереализирана в това, което прави. Майка й я намерила в техния апартамент в центъра на София. Нищо не предвещавало трагедията. Буквално часове по-рано Зори се шегувала, споделяла, че е щастлива с човека до себе си, имала планове за живота си, за нови изложби…

Още нещо, което свързва децата на прочутите артисти, освен това, че избраха сами смъртта – и двете млади жени рисуваха. 


Мариана Аламанчева почина на 15 януари 2018 г. Намерил я сутринта съквартирантът й Зарко (също актьор) в дома й. Била изпаднала в диабетна кома. Четири часа по-късно си отива от този свят.

Кака Мариана записва в своята творческа биография филми като “Баш майсторът фермер”, “Темната кория”, “Два диоптъра далекогледство”, “Не си отивай!”, “Последният ерген”, “Селянинът с колелото”, “Мъже в командировка”, “Свобода или смърт” и др.

Съдбата на Николаев и Аламанчева е сходна, паралелите са явни. “Двамата бяха повече от 13 години заедно на екрана със “Захарно петле”. Хиляди деца от цялата страна минаха през това предаване, а сега и двамата имат една и съща участ. Какво става, Господи, какво става?”, питат се близки на звездната двойка.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4