Картината на Полък била подарък за холивудска звезда

Картината на Полък била подарък за холивудска звезда

Картината, която беше открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби и е оригинал на американския художник Джаксън Полък, е била предназначена за подарък.

Това е установило първоначално изследване на платното, съобщиха днес от Софийската градска прокуратура. На гърба на произведението има послание до холивудската звезда Лорън Бекол.

“На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекъл. Честит рожден ден! 16 септември 1949”, пише отзад на картината. Датата 16 септември съвпада с рождения ден на холивудската актриса, която през 1949 година е изгряваща звезда на американския екран.

Освен посвещението, върху картината има поставени и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично и кое не, коментира говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

По информация на източници на БНТ на гърба на картината има и надпис на румънски език като има данни, че творбата е попаднала в личната колекция на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Както е известно, първи “ФИЛТЪР” съобщи за ценната находка.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полак. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти, обаче, уточнява, че макар и важно, това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба – нещо, невъзможно на този етап, коментираха от СГП.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за издирване. Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се подготвя продажбата на значимо произведение на изкуството.

Българинът, у когото е открита картината, не е бил нейн собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.

Categories: Култура