Свастиката и нейната 12 000-годишна история

Свастиката е символ, използван от един от най-мразените хора на Земята, символ, който представлява избиването на милиони хора и една от най-разрушителните войни на Земята. Но Адолф Хитлер не е първият, който използва този символ. В действителност, свастиката е била използвана като мощен символ хиляди години преди него, в много култури и континенти.

За индусите и будистите в Индия и други азиатски страни, свастиката е важен символ в продължение на много хиляди години – и до ден днешен символът все още може да се види в изобилие – на храмове, автобуси, таксита и на корицата на книги. Той също е бил използван в Древна Гърция и може да бъде намерен в останките на древния град Троя, съществувала преди 4000 години. Древните друиди и келтите също използват символа, отразен в много открити артефакти. Била е използвана от северните племена и дори ранните християни използват свастиката като един от техните символи, включително и тевтонските рицари, немският средновековен военен орден, който се превръща в чист религиозен католически орден…

Но защо този символ e толкова важeн и защо Адолф Хитлер e решил да го използва?
Думата “свастика” е санскритска дума (“svasktika”) и означава “това е”, “благоденствие”, “благополучие” и” късмет “. Въпреки това, символът е известен с различни имена в различните страни – като “Уан” в Китай, “Манджи” в Япония, “Fylfot” в Англия, “Hakenkreuz” в Германия и “Tetraskelion” или “Tetragammadion” в Гърция. Санскритският учен П.Р. Саркар през 1979 г. заяви, че по-дълбокия смисъл на думата е “Постоянна победа”. Той също така заяви, че всеки символ може да има положителен и отрицателен смисъл, в зависимост от това как той е съставен. Така в индуизма дясно поставената свастиката е символ на бога Вишну и Слънцето, а ляво поставената свастика е символ на Кали и магия. Двойният смисъла на символа е често срещан в древни традиции, като например символът на пентаграма (пет лъчева звезда), която се разглежда като отрицателен, когато е насочен надолу, и положителен – когато е насочен нагоре.

Най-ранната свастика, намирана някога, е разкрита в Мезин, Украйна, издълбана върху фигурка от слонова кост, която се датира на невероятните 12,000 години, а една от най-ранните култури, за които е известно, че е използвала свастиката, е неолитна култура в Южна Европа, в област, която в момента е в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, известна като Винча култура, която датира от около 8000 години.

В будизма свастиката е символ на добър късмет, благоденствие, изобилие и вечност. Тя е пряко свързана с Буда и може да бъде намерена, издълбана на негови статуи. Казва, че тя съдържа съзнанието на Буда.

На стените на християнските катакомби в Рим, символът на свастиката се появява до думите “ZOTIKO ZOTIKO”, което означава “Животът на живота”. Тя може да бъде намерена на отворите на прозорците на мистериозни Скални църкви Лалибела в Етиопия, както и в различни други църкви по целия свят.

В скандинавските митове, Один е представен като преминаващ през пространството като въртящ диск или свастика гледайки надолу през всички светове. В Северна Америка, свастиката е била използвана от Навахо. В Древна Гърция Питагор използва свастиката под наименованието “Tetraktys” и тя е била символ, свързващ небето и земята, дясно насочена сочи към небето, а ляво насочена – към Земята.

Тя е била използвана и от финикийците като символ на Слънцето и е била свещен символ, използван от жриците.

Как и защо толкова много различни страни и култури, в много епохи, използват един и същ символ с очевидно същото значение?

Иронично е, и жалко, че е символ на живота и вечността, който се смята за свещен в продължение на хиляди години, се е превърнала в символ на омразата.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4