Фандъкова кани чужденци да следят ремонта на жълтите павета

Фандъкова кани чужденци да следят ремонта на жълтите павета

След като дълго време управляващите в София от ГЕРБ твърдяха, че всичко около ремонта на жълтите павета пред Народното събрание е наред, качествено и по правилата, в последните дни администрацията на града се осъзна и смени тона.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви днес на сесията на Столичния общински съвет, че по нейна инициатива ще бъде създаден експертен съвет от български и чуждестранни специалисти, които да дават съвети как да се редят паветата. „В него каним едни от най-добрите експерти в София да дадат своето становище за начина на нареждане. Каним и експерти от чужбина от градове, с които работя в добро партньорство. Очаквам експертният съвет да препоръча решения, които след това ще бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Ще ви държа в течение, защото това е най-знаковият обект, който изпълняваме“, коментира кметът. Тя допълни, че е възложила да се вземат и повторни проби от участъците с разместените павета.

Фандъкова повтори за пореден път, че всички участъци с некачествено наредени и разместени павета ще се пренаредят за сметка на изпълнителя „Трейс Холд Груп“. „Компромис с никой по веригата – от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен. Заложените санкции за некачествено строителство са в размер на 830 000 лв. (преди дни Фандъкова обяви, че глобява „Трейс Груп Холд“ със 100 000 лв. заради чупене на жълти павета от работници на обекта). Разбира се, там има и сериозни санкции за забавяне. Те могат да бъдат наложени, когато приключи изпълнението. Твърдението, че санкциите могат да бъдат наложени сега, означава да се спаси фирмата, защото санкция сега няма да издържи в съда“, каза още Фандъкова.

Източник: segabg.com