Съдът задължи Столична община да мие улиците

Съдът задължи Столична община да мие улиците

Софийският градски съд задължи Столична община да вземе мерки срещу мръсния въздух в София. След повече от 2 години откакто бяха заведени колективните искове на граждани срещу Общината, съдия Албена Боцева реши, че взимането на привременни мерки не търпи отлагане.

Днес тя на практика задължи властите в София да започнат миене на основните улици в столицата поне два пъти месечно от май до септември и по веднъж месечно през останалата част от годината.

Освен това, СО е задължена да представи пред съда и план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града.

София трябва и да обявява среднощните нива на фини прахови частици на сайта си, на специално определени за целта табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

Делото, заведено от организацията “Група за чист въздух”, продължава и няма изгледи скоро да приключи.

Днес стана ясно, че БАН няма експерти, които да извършат назначената от съда комплексна експертиза, която би трябвало да отговори на въпроса дали общината е прилагала необходимите мерки срещу мръсния въздух.

Източник: dnes.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4