“Шифърът на Леонардо” – бъкан от грешки!

“Шифърът на Леонардо” – бъкан от грешки!

След появата на филма «Шифърът на Леонардо” интересът към романа на Дан Браун се повиши. Непрочелите досега романа бързат да си го купят, за да се докоснат до първоизточника. И колкото е по-гръмък скандалът, толкова по-голям е интересът.

Мнозинството именно от тази книга ще научи маса нови сведения за древни божества и тайни на историята. Между впрочем за никого не е тайна: романът е пълен с грешки и глупости.

Белетристът допуска гафове, от които би се засрамил и петокласник. Освен това дава и интервюта, в които има смелостта да твърди, че е изгубил година за изследвания, преди да напише «Шифърът на Леонардо»! За щастие, във филма много неща са почистени, но все пак някои грешки са останали. Те могат напълно да бъдат простени, ако се оценяват романа и филма така, като заслужават – по законите на масовата култура. От детективите-бестселъри не чакат историографска точност. Но истерията на фанатиците и рекламата в СМИ издигнаха обикновения «сапунен мехур» почти до философски трактат. А това, както се вижда даже от нашето далеч не пълно изброяване на гафовете, е просто смешно…

Изида изневерила на мъжа си

РОМАНЪТ. Лангдън споменава египетския бог Амон, чиято партньорка била Изида, или Изис. Браун пише: «В древността египтяните отразявали името й с пиктограма, която може да се прочете като Л’ИЗА», от което Лангдън извежда фразата «АМОН Л’ИЗА», анаграма на названието на картината на Леонардо.

ИСТИНАТА. Изида била сестра и жена на Озирис и не е била забелязвана във връзка с бог Амон.

Дан Браун – „силен” в математиката

РОМАНЪТ. Пирамидата на Лувъра се състои от 666 стъклени панела и това уж някога предизвикало много слухове.

ИСТИНАТА. Стъклените панели са 673. Прахът на Мария Магдалина, според Браун, се пази от 666 стъклени панели. Но това не е истина!

Строежът на века

РОМАНЪТ. Твърди се, че кралете от династията на Меровингите основали Париж. При това «го е чувал всеки френски студент».

ИСТИНАТА. Париж е основан много векове преди династията на Меровингите. Той се споменава още в записките на Юлий Цезар под древното си име Лутеция.

Ех, пътища

РОМАНЪТ. Лангдън пътува от хотел «Риц» в Лувъра покрай Операта, пресича Вандомския площад, «носи се в южна посока» (от прозореца се вижда Айфеловата кула), после пътува по централната алея на градината на Тюйлери.

ИСТИНАТА. Този автомобил го е карал идиот. За да се стигне от «Риц» до Лувъра, изобщо не е нужен автомобил – до там са седем минути пеш. Второ, «Риц» се намира НА площад “Вандом”.

Думи за сбогом

РОМАНЪТ. Поетът Александър Поуп бил разпоредител на погребението на Исак Нютон. В зашифровано стихотворение, което се опитва да разгадае Лангдън, ключовият стих е: «Лондон, там рицар лежи, погребан от Поуп…»

ИСТИНАТА. Поетът Александър Поуп въобще не е бил на погребението на Нютон и не произнасял надгробни речи (макар ч е написал стихотворение за смъртта на учения). В Уестминстърското абатство на екскурзоводите дори а раздали специални книжки с изброяване на всички допуснати от Браун грешки, и тази била определена като първа.

Гений на маскировката

РОМАНЪТ. Преди да тръгне за летището, епископ Арингароса се преоблича в скромно свещеническо расо, защото не иска да привлича вниманието към себе си. Браун пише: «Само много набито око би могло да оцени четиринадесеткаратовия златен пръстен на епископа и митрата му с апликация ръчна изработка».

ИСТИНАТА. Митрата е голяма, украсена шапка, която свещениците слагат по време на служба; с нея Арингароса би трябвало да вземе в самолета и малка кадилница.

Фараоните ли са поръчали?

РОМАН. Браун пише: «Църквата Сен Сюлпис не без основание се смята за най- ексцентричното историческо съоръжение в Париж. Построена е върху развалините на древен храм на египетската богиня Изида…»

ИСТИНАТА. Откъде в Париж древноегипетски храм?!!

Синът родил баща си

РОМАНЪТ. Браун пише: «Както е известно, Давид е бил потомък на самия цар Соломон, цар на еврейския народ».

ИСТИНАТА. Соломон е син на Давид.

Не го боли

РОМАН. Албиносът-убиец Сайлъс членува в обществото Opus Dei, носи вериги ( с шипове) за умъртвяване на плътта.

ИСТИНАТА. Opus Dei – реална католическа организация – явно е простила на Дан Браун за «Кодът на да Винчи». Първо, защото така изисква християнското милосърдие, второ, защото романът направи нечувана реклама на организацията. Сайтът на Opus Dei (той има и рускоезична версия) сега е пълен с опровержения на информацията от «Кода». По-конкретно се твърди, че вериги наистина се използват от привърженици на Opus Dei, но те не причиняват кървави рани, само известен дискомфорт. Сайлъс на сайта възмутено е наричан «монах-мазохист».


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4