София пак е в частичен локаут!

София пак е в частичен локаут!
Ето какво заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова:
София е сред градовете с най-голям ръст на заразените и хоспитализираните с COVID-19 в страната. Решението за въвеждане на строги ограничителни мерки е трудно, но нужно поради следните причини:
➡️ 35% увеличение на хоспитализираните в софийските болници за последните 10 дни с изключително стръмен ръст в последните дни. Тази сутрин в болниците в София са хоспитализирани 2107 пациента. При ноемврийската вълна това са показатели, които постигнахме в края на ноември, като най-големият регистриран брой хоспитализирани до момента в София е 2264 на 30 ноември.
➡️ 36% ръст на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Този ръст е изключително притеснителен, защото това са пациенти, които се нуждаят интубиране и грижите на лекари реаниматори, чийто брой е ограничен, а това затруднява разкриването на голям брой такива легла.
➡️ Новозаразени в София над 1000 на ден в последната седмица и много голям брой повиквания към Спешна помощ.
➡️ Данните показват и две притеснителни тенденции – ръст на децата, които се разболяват и нуждаят от лечение в болница и разболяването на все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването и се нуждаят от лечение в болницата.
✅ В последните дни заедно с министъра на здравеопазването и директорите на всички софийски болници направихме реорганизация на отделенията и болничните легла за КОВИД. Включиха се всички болници, които са подготвени с легла, апаратура и медикаменти.
Сега всички заедно трябва да прекъснем растящата крива, докато още може да се гарантира лечение в болниците.
➡️ Поканих и разговарях лично с представители на големите търговски центрове и ресторантьорския бизнес. Ограниченията са тежки за бизнеса и служителите им, но имаме тяхното разбиране. Заедно с бизнеса подготвяме и план за поетапно отваряне при спиране на ръста и спад на новите случаи и хоспитализираните.
➡️ Разговаряхме и с директори, учители и родители. Разбирам родителите, които не биха искали затваряне на яслите, детските градини и училищата с начален етап. Задържахме максимално дълго присъственото обучение на най-малките, но настояването на лекарите е категорично на база данните за болни и карантинирани деца и ученици. По мое искане, което беше прието от д-р Пенчев, ще запазим индивидуалните занимания за деца в центровете за личностна подкрепа с психолози и специалисти.
➡️ Продължават мерките на Министерство на труда и социалната политика за финансова подкрепа на служители в неплатен отпуск и родители, които остават вкъщи при децата си.
❗Ограничителните мерки ще бъдат въведени със заповед на министъра на здравеопазването от понеделник, 22 март до 31 март. До края на деня заповедта ще бъде публикувана.
Основните мерки са следните:
❌ Преустановяват се посещенията в яслите и детските градини.
❌ Преустановяват се присъствените учебни занятия за всички ученици, включително и груповите извънкласни занимания и занимални.
❌ Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене и развлечения, допускат се доставки до дома и офиса. Храненето на гостите на хотелите ще се организира в стаите.
❌ Преустановяват се посещенията на търговски обекти с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.
Преустановяват се посещенията на търговските центрове, в това число и тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, лечебните заведения, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиетата за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори.
❌ Преустановяват се посещенията в казина и игрални зали.
❌ Преустановява се провеждането на изложения, семинари, конкурси, концерти, групови туристически посещения, събори, фестивали и други масови мероприятия на открито.
❌ Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия.
❌ Преустановяват се посещенията във фитнес залите, а спортните мероприятия ще се провеждат без публика.
❌ Сватби, кръщенета и други частни тържества се допускат с присъствие до 15 души.
Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4