Рафо търси душата на камъка (СНИМКИ)

Рафо търси душата на камъка (СНИМКИ)

Почитатели на изкуството събра в първата мартенска вечер галерия-клуб „Портал“ в София. Поводът беше откриване на изложбата “Търсене в душата на камъка”.

“Търсене в душата на камъка” – “The Quest for the Soul inside the Stone”, е проект, който има за цел да привлече вниманието на по-голям кръг от хора към етапите на скулптиране в камък от изходен материал до завършена творба. Също така и популяризирането на творчеството на младия скулптор Рафаил Георгиев – Рафо, който не е толкова добре познат на широката българска публика.

Възприемането на съвременната градска среда се определя от скороста на живота и интензитета на човешкия поток в нея. Въпреки наложената технократска визия, във всеки модерен град съществуват зелени градски площи, паркове и градини, в които скороста на ежедневието се забавя и съответно възприемането на обектите става по-обозримо.

Точно в тези зелени пространства обикновено и най-логично виждаме скулптурни обекти и перманетни пластики с естетически заряд, с ясно или невидимо послание.

Неподоготвеният зрител бегло знае, че зад всяка отделна скулптурна творба стои артист, които е мислил дълго и е отделил много време да сътвори този обект. Идеята на този проект е да се открехне завесата към създаването на скулпурната творба, като творецът разкрива различни техники за осъществяването на проектите си от камък.

Чрез колаж от снимки и визуални материали е степенуван процесът на направа на дванадесет скулптурни творби, изложени в перманентни изложби на открито в седем държави, дело на скулптора Рафо.

Снимковият материал, използван за реализирането на изложбата и презентацията, е от личния архив на автора, като целта е да се представят детайлно процесите към реализирането на всяка скулптура поотделно.

Домакин на изложбата е арт-пространство Portal Club and Gallery в Студентски град, София. От 1 Март в галерията ще бъде представена изложба на постери, модели и рисунки на скулптурите, реализирани в перманентни експозиции в Италия, Южна Корея, Израел, Канада, България, Чили и Турция.

Проектът се реализира по Програма “Творчески инициативи” на Национален фонд “КУЛТУРА”
https://ncf.bg/ @NationalCultureFundBulgaria


Изложбата ще бъде отворена за публика от 1 – 14 март през работното време на галерията:

Понеделник – петък:
6:00 PM – 10:00 PM

Събота – неделя:
10:00 AM – 10:00 PM

Официална страница на скулптура Рафаил Георгиев:
www.rafailgeorgiev.com
Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4