Угаснал е Бате Николай!

Угаснал е Бате Николай!

Поредна тъжна вест за България и българската култура! Починал е голимият човек, актьор, приятел и покровител на децата Николай Николаев. 

Той си отиде от този свят на 77-годишна възраст. Преди дни той е получил инсулт и е бил приет в интензивното отделение на Първа градска болница.

Роден е в Силистра на 18 октомври 1944 г. Познат е на поколения българи от популярното детско предаване „Сладкарница „Захарно петле“, което водеше заедно с Кака Мариана (актрисата Мариана Аламанчева – която също загубихме неотдавна – б.р.). Бате Николай има участие в много постановки в столичните театри, от десетки игрални филми.

Син е на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Баща на българския художник Стефан Николаев.

Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ , в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски, 1965.

През последните години от живота си забавляваше децата, постъпили на лечение в „Пирогов“ с проекта си „смехотерапия“.

Ето какво написа в негова памет учителят и педагогът Генади Матвеев:
“Благодарим ти за твоите добрини, бате Николай. Когато работех в детски дом, бате Николай ни настаняваше по 15 деца и служители в неговата къща в махала Драгиовци до Вакарел по време на пролетната ваканция. И ни гощаваще с вкусни ястия, а ние се грижехме за неговата уютна градина. Такива личности като Николай Николаев не се забравят!”

Почивай в мир, Бате Николай…
Редакцията на “Витоша Нюз” изказва най-искрените си съболезнования на семейството и близките на починалия.Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4