Скандалът се разраства! Собственикът на фалшивите картини подаде жалба до прокурор

Продължение на скандала с изложбата в галерия “Структура”. Творбите, за които има съмнение, че са фалшиви, вече не са част от експозицията. Организаторите ѝ коментираха, че при подбора са се доверили на сертификатите и историите на авторите и произведенията. Собственикът на колекцията Николай Неделчев вече е внесъл сигнал до прокуратурата.

14 рисунки за 3500 лв. Срещу тази сума колекционерът Николай Неделчев получава папка с рисунки на малко познати творци. Сред тях има и такива, които уж са създадени от Сирак Скитник.

Не се ли усъмнихте от тази ниска сума, че сред тях може да има и неща със съмнителен произход?

Николай Неделчев, собственик на колекцията: Не се усъмних, защото за някои от тези автори въобще няма пазар. Те не са обект на спекулативно предлагане и препродажби като при старите майстори.

От антиквариат на ул. “Цар Асен” 11 колекционерът Николай Неделчев твърди, че е закупил въпросните произведения.

Реставраторът Стефан Белишки споменал на Николай Неделчев за произведенията, които видял в антиквариата.

Стефан Белишки, реставратор: Аз не съм го съветвал да ги купува. Казах му, че могат да представляват интерес за самия него като колекционер, но той самият трябва да прецени.

Сега вместо да бъдат представяни като образци на българския модернизъм рисунките ще бъдат предоставени като доказателство на прокуратурата.

След скандала произведенията, за които има съмнениe, че са фалшифицирани, вече не са част от изложбата в галерия “Структура”.

Копираните творби станаха повод за дискусия в предаването “Култура.БГ” за начина, по който се издават удостоверения за автентичност и организирането на подобна експозиция.

Мария Василева, галерия “Структура”: Не искам да се оправдавам, с това че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и на факти. Но нашата задача не е била да сертифицираме произведенията. Ние трябваше да направим изложба от тези произведения.

Николай Неделчев, собственик на колекцията: Аз се чувствам излъган, от това че по такъв начин са ме преметнали. Но аз се чувствам и по някакъв начин възмезден, защото започнах да говоря за тема, за която се говори под сурдинка.

Николай Неделчев призова и други колекционери да разказват за случаите, при които са станали жертва на измама. Защото според него въпреки развитието на този бизнес, режимът за издаване на сертификати не е достатъчно строг, а законът, който наказва фалшификаторите, действа едва от началото на годината.

Източник: bnt.bg

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4