След 18 г. пауза Локо (Сф) пак ще има мъжки баскетболен отбор (СНИМКИ)

След 18 г. пауза Локо (Сф) пак ще има мъжки баскетболен отбор (СНИМКИ)

Локомотив (София) отново ще има мъжки баскетболен отбор. Той започва своя втори живот след 18-годишно прекъсване. Днес новата формация беше представена в Пресклуб „България“.

„Преди 6 години Даме Стойков /б.а. президентът на ОСК Локомотив София/ ме покани да работя за възстановяване на клубния баскетбол, основан през далечната 1936 г от братята Рачо и Никола Стоянови, и донесъл през годините много медали и титли за мъже и жени. През 1999 г. всичко се ликвидира. Остана само детско-юношеският баскетбол“, върна лентата назад носителката на 2 олимпийски медала и председател на БК Локомотив София Диана Дилова. Днес тя вижда една сбъдната мечта с възраждането на мъжкия тим, въпреки че първоначално е очаквала най-напред създаването на женски отбор. Той остава за бъдещето. „Моят призив е да възродим баскетбола на национално ниво, за да върнем този спорт там, където му е мястото“, добави легендарната състезателка от предишните десетилетия.

„Преди 8 години, когато поех ОСК „Локомотив“, цялата база беше в разруха, стадионът беше запечатан от Столична община като опасен. Лека-полека направихме едно приятно място за спорт. Всички зали са ремонтирани, изградихме тенис кортове, футболни игрища. Предстои да започне строителството на нова многофункционална зала с 1700 места“, сподели Даме Стойков. Не само баскетболът, развиват се различни видове спорт и голям принос за това има възстановеното спортно училище на Локомотив София. Днес то може да се похвали с 460 възпитаници, но има капацитет да побере повече от 1500. Освен това, треньорите в клуба са и учители и работят с всички училища в няколко квартала. Над 2000 деца са картотекирани в различни видове спорт. В баскетболната школа на клуба тренират 160 деца с 8 треньори.

„Бях в последния отбор на Локомотив през 1999 г. Играехме в „Б“ група и тъкмо се класирахме да влезем в „А“ група, когато решиха да ни закрият“, спомни си Иван Тилев, който е старши треньор на новия мъжки отбор. „Целта е още в първия сезон да завършим участието си в първенството с призово класиране. Хубавото на състава е, че имаме съчетание от млади и от опитни баскетболисти. Най-младият е роден през 2001 г. , най-възрастният – през 1978 г, плюс още петима играчи от юноши старша възраст“, каза още наставникът.

„Всички от старшата възраст сме работили това лято много, за да играем с мъжете и да постигнем целта си. Те ще ни бъдат ментори“, добави едно от новите попълнения Бойко Несторов. „Радвам се, че ще започнем и най-вече ще даваме пример на подрастващите“, добави опитният Радослав Колев. Мартин Златков е уверен в успеха – повечето от съперниците са му познати и първо, второ и трето място са реално постижение за отбора. Реално е и след 3-4 години отборът да влезе в Националната баскетболна лига. Феновете вече са имали среща с отбора и са обещали мощна подкрепа. С нетърпение очакват да се завърнат в залите след първи октомври, когато официално ще падне забраната за присъствие на зрители.

 

 

Източник и снимки: Пресклуб „България“

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4