УНИКАЛНО ПИСМО! Легендарен водач на ВМРО дарява пари за ФК „Левски“!

УНИКАЛНО ПИСМО! Легендарен водач на ВМРО дарява пари за ФК „Левски“!

Легендарно писмо от легендарния водач на ВМРО Тодор Александров до ръководството на Футболен клуб „Левски“ беше публикувано. То получи публичност с помощта на ВМРО – Мездра.

Оказа се, че организацията, оглавявана от Тодор Александров (1881 – 1924), е „спонсорирала“, както е модерно да се казва сега, „синия“ клуб. Това е станало заради участие на „Левски“ в турнир в памет на Луи Айер (1865 – 1916). Швейцарският учител по физкултура е един от „бащите“ на футбола в България.

Айер загива геройски в Първата световна война като български воин. Убит е на 2 септември 1916 г. като командир на рота от 33-ти свищовски пехотен полк при отбраната на Дойран. Погребан е в село Чаушли, което в наши дни се намира на територията на Република Северна Македония.

На снимките: Учителят, общественикът, героят Луи Айер.

В негова памет футболният „Левски“ участва в турнир за събиране на средства за изграждане на паметник на Луи Айер. „Синият“ клуб е един двигателите и един от инициаторите на благородната акция.

Ето и писмото, без редакторска намеса:

“Почитаеми господа от футбол клуб „Левски”, ние от ВМРО скоро научихме от наший стар довереник и съратник и ваш приятел, господин Трайче Жиковски, щот вие сте нарочили и предстои да се играе футбол турнир в памет на героя на България – Луи Айер. Тъй като тоя празник и състезанията са спортни нашата организация нема как да ви биде в помощ вам и вашего другара.

Туй, че за да може пак да сме от полза ние решихме да дарим чрез господина Жиковски, а и чрез вас тоже малка сума пари, с която да биде подпомогнат строежа на паметника на героят. За да не ни упрекнат в корист и себеизтъкване, ние желаем дарението да ни биде оставено в тайнство и парите да са на разположение ви.

Верно е що сме случили на юнаци с вас. Бог да помага в делата ви! Сумата е предадена на господина Жиковски, който ще ви я предаде ведом с това писмо. Разписка нещем.

Тодор Александров.”

 


На снимката: Четата на Тодор Александров (най-отпред, вляво)

 

Милен ДИМИТРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4