Валерий Дамянов: На Гигов никога няма да му простя, че ни изгони децата, той е пълен безхаберник

Валерий Дамянов е роден на 1 юни 1958 г. Юноша е на „Локомотив” (Сф). За „червено-черните” играе от 1981 до 1986 г. Останалите спирки в състезателната му кариера са „Родопа” (Смолян), ЦСКА, „Пирин” (Гоце Делчев) и „Исперих”. Шампион на България (1987 г.). Започва треньорската си кариера в „Исперих”, после работи в „Миньор” (Рудозем), в детско-юношеската школа на „Локомотив” (Сф), където изгражда отбор, станал шампион, в „Несебър”, „Локомотив” (Стара Загора), „Спортист (Своге), „Светкавица” (Търговище), „Нефтохимик” (Бургас). За последно беше начело на родния „Локомотив”, но си тръгна със скандал. Ето неговата истина за случилото се в „Надежда”, за кризата в 86-годишния клуб и за новите собственици Петър Касев и Кирил Льосков.

 

Милен ДИМИТРОВ

Г-н Дамянов, защо се стигна до този цирк?

-А, трябва да попитате господата Льосков и Касев. Мисля, че нямат пари хората.

Защо нищо от грандиозните планове, анонсирани от новите собственици не се осъществи?

– Работих само 20 дни с “Локомотив”. За това кратко време с моя екип и футболистите направихме много. Можеше да се получат сериозни неща. Отборът малко по малко започваше да придобива облик. Жалко, че пропада и този проект. Искам да призова БФС да вземе мерки и да не заробва момчетата, които бяха при нас. Те трябва да играят в други клубове още през този полусезон. Все пак хранят семейства. Знаете ли какво означава песимист?

Какво?

– Добре осведомен оптимист. Когато един човек те лъже 10 пъти, няма как да не станеш песимист. Аз по собствено желание напуснах “Локо” още в сряда, защото не желая да работя с хора, които не си държат на думата. Касев за 10 дни ме излъга 46 пъти. Той навсякъде казва, че ме уволнява, а в събота ми пише да стягам отбора и да тръгваме за мач. Това са хора, които са несериозни първо, а след това трябва и на психиатър да отидат. Попитайте за тях г-н Николай Гигов, той си има взимане-даване с тях. Момчетата не желаят да играят за “Локо” (Сф) под тяхното ръководство.

Откога му почнаха лъжите на Касев?

– В началото уж беше точен. Събра ни с Кристиян Добрев (спортния директор – б.а.) в едно заведение до зала “Универсиада”. На мен даде 700 лева за витамини, а на Кичо – 2250 лева да ги внесе като такса участие във “В” група. На 3 август, бяхме на лагер, обеща да даде на футболистите 1/3 от заплатите за юли. Обеща след това да дойде във вторник, обаче катастрофира. След това в четвъртък, пак катастрофира. След това ми обеща в понеделник. Зададох му въпрос кога ще ни плати най-сетне. Даже му казах да избере един срок, може и през септември. Аз дотогава щях да си ръководя отбора, както трябва. Касев ми обеща: “В понеделник, в 10,00 часа идвам на стадиона.” Разговорът се проведе в четвъртък. В 12,00 часа ми звънна, към 14,00 часа се видяхме в офиса. Обеща ми за вторник. Не ги даде. После каза, че в четвъртък ще ги дава. Дори с новия изпълнителен директор Иво Аспарухов се хванахме на бас на по бутилка “Черно Джони”, че и в четвъртък няма да видя парите. Сега дано Аспарухов си изпълни обещанието и ми даде бутилката, та поне не съм пълен валат от “Локомотив”.

Как приемате подканата на Касев към вас да извадите от себе си пари, за да се покрият разноските за мача за Купата на България срещу “Септември” (1:2)?

-Това беше един голям цирк. Уж в картата имаше 318 лева, след 40 минути станаха 268. Някой беше изтеглил 50 лева на по път. Това съвсем ме вбеси. Попитах го: “Ти подиграваш ли ми се?” Касев ми каза да му дам 200 лева, с които да се плати таксата за мача. Аз му казах, че нямам 200 лева. Тогава Касев отвърна: “Така ли? Ти за 200 лева ли се правиш? Всички ще ви уволня”. После на почивката на на мача със “Септември” ми се обади по телефона, за да ми съобщи, че съм уволнен. Първо ми нареди да извадя отбора. Аз отказах. За един ден два пъти ме уволни. Казах му: “Ти на обед ме махна, сега пак. От три пъти все един път ще уцелиш да ме уволниш”. Какво повече? Не може да ме уволнява човек дето няма хал-хабер от футбол. Време беше да се случи и това. Треньорите и футболистите напуснахме клуба. Изпихме по една бира и си тръгнахме. На много места съм работил, но такива безхаберници не съм виждал. В петък ми се обади Иво Аспарухов, за да ме увещава да се върна. Отказах, разбира се. Новият шеф и адвокатът Михаил Михайлов атакуваха играчите, за да ходят да играят в Гоце Делчев. Момчетата обаче застанаха зад мен и отказаха да участват в този цирк. Сега загубихме служебно във втория кръг. Нали щяха да съберат отбор за гостуването в Гоце Делчев? Аз очаквах Касев да събере играчи от своите работници. Нали има 10 000 комбайнери или бяха дърводелци? Той пропорционално си вдигаше при всяко медийно участие и броя на работниците. Отначало бяха 3 000, после станаха 6 000, накрая 9-10 000. Можеше да направи футболен отбор от тях. Ако с това темпо увеличава хората, по-добре да го вземат да покачи и прирастта на населението в България.

Къде се счупиха отношенията ви с ръководството?

-В лъжите на Касев. Срещу Льосков нямам нищо против. С него не съм контактувал и не искам да го обиждам човека. Имаше и един Митко, който се явяваше мениджър нещо, но и него го хвана липсата. Тези хора са използвани като маши, за да прикрият издънките на някой друг. Това, което чувам оттук-оттам, е че целта е била някак си “Локомотив” да издържи до Нова година. После клубът е трябвало да се фалира и някои хора, по този начин, щяха да излязат чисти. Държа да подчертая и това, че мен никой не ме е уволнявал, а аз сам си тръгвам. Не смятам, че мога да работя с хора, които досега само са ме лъгали и не застават зад думите си.

Не мислите ли, че някой друг седи зад широкия гръб на Касев и съдружника му?

-Оставете ги тези. Не зная каква беше целта им, когато взеха клуба. Може би е търсене и на популярност. Касев в Първомай не е гледал толкова телевизия, колкото го даваха в последните седмици. Тези хора са психично болни. Аз не им вдигам телефона.

Какви съобщения ви изпратиха в събота?

– Ще ви ги прочета. “Утре в 9 часа, автобусът ще е на стадиона и пътувай с отбора за Гоце Делчев. Ивайло ще е там.“ Това е от Касев изпратено. А ето и от Льосков: “Да казвам ли на шофьора да идва утре сутринта?“

Не станаха ли прекалено много в нашия футбол разни “Остапбендеровци”, които реално нямат и една стотинка в джоба, а се лансират като големи бизнесмени?

-За съжаление е така. Аз не ги знам двамата какви пари имат. Пред тях Остап Бендер пасти да яде. Всяка една следваща дума е лъжа или отмяна на предишната. По принцип в нашия футбол всички се научиха да лъжат. Защото това е най-лесно. Да изхвърлиш семействата и хората на улицата и хич да не ти дреме на шапката. Рано или късно обаче и това ще спре. Аз не съм сигурен, че има и държава. Ние сме само една територия, населявана от хора, които не се замислят за взаимоотношенията помежду си.

На вас кога ви пресветна “червената лампичка”, че има нещо нередно?

– На лагера в Тетевен. Когато каза, че е катастрофирал и заради това не е дошъл. Аз навремето имах друг такъв един президент, който постоянно пукаше гумата на бентлито. Караше бентли за 300 000. Посъветвах го най-накрая: “Що ни си вземеш свестни гуми, шефе?”. А пък тези тука на шевролета са сложили емблема на бентли. Не успях да го снимам, щеше да бъде голям майтап.

– На Касев му се подиграваха, че викал на игрището “спортна площадка”, а на екипите – “униформи”…

-Е, не. Вижте, той и Роман Абрамович едва ли е кой знае какъв футболен специалист. Въпросът е човекът да бъде точен. На 5-о число от месеца да раздаде заплати, да изпълни обещанията си и т.н. Но да говориш неща от сорта на “Аз съм купил само акциите, но не и клуба”, или “Дал съм 318 лева, защото толкова са си заработили”…Това може да го каже само човек, на когото са му изгорели бушоните. Напълно трябва да е изкукуригал.

Вие лично взехте ли някакви пари от “Локомотив”?

-Касев ми даде 700 лева за витамини и средства за възстановяване. Има да ми дава още 5700 лева, но най-вероятно няма да ми ги изплати. Ще трябва сега аз сам да седна на Женския пазар и да си ги продавам.

Защо изобщо се навихте на тази авантюра?

-Защото една част от феновете ме помолиха да помогна, а време нямаше. Не искахме “Локомотив” да бъде като тъпан, който всеки да го бие. Вижте, мен ме боли за състоянието на любимия клуб. Няма как и да бъде иначе. “Локомотив” ме е направил човек. Странно ми е и това, че голяма част от хората, които са свързани с отбора, се дистанцираха още от първия ден. По-добре да бяха дали друга алтернатива на модела “Касев и Льосков”, да се бяхме хванали ръка за ръка. Публиката обича Иван Василев и хората около него. Но те не дадоха никакви индикации. Говореше се само в публичното пространство.

Група локомотивци регистрираха нов клуб “Локомотив 1929”, който ще стартира от Софийската регионална група – “Север”. Ако ви поканят за треньор, ще приемете ли?

-Да. На “Локомотив” съм готов да помогна винаги. Това, което се случва с клуба в последните години, е престъпление. Всяко начало има и своя край. Още преди четири години се знаеше, че скоро ще се стигне до днешната ситуация. Ние май изгоряхме покрай ЦСКА. Това, което беше направено като компромис към ЦСКА, рефлектира и при нас. Най-лошото обаче знаете ли кое е? Че треньорите в ДЮШ стоят и си траят. Докато Гигов беше на власт никой не посмя да се обади и да си търси правата. Не се бореха за себе си. А можеха. Стоят и си трайкат. Сега идва някой нов и – айде да го ликвидираме!

Вкарахте „Оборище” (Панагюрище) в „Б” група, но се разделихте изненадващо с новака. Каква беше причината?

-От там си тръгнах заради нежеланието на ръководство да запази част от футболистите. Чувствах се добре в Панагюрище. Хората бяха доволни от моята работа. Предложиха ми безсрочен договор. Но там имаше и интриганти. Имаше един Анчев…не е футболен човек. Обаче постоянно искаше да се бърка в състава. Той да определя кой да играе, кой не. Изгониха най-опитните – Георги Георгиев, Яначков, Васко Велев, Луков, без да им намерят качествени заместници. Утре обаче като изпаднем, аз щях да съм виновен. Там отношенията вътре в клуба са куцали и преди това. През миналия сезон във “В” група 6-7 души мъкнеха отбора на гърба си. Дълго време си траях, но чашата на търпението ми преля, когато ми прекършиха гръбнака на отбора. Не можахме да се разберем за много неща. Аз имам самочувствие и то с покритие. Не съм се провалил никъде, където съм работил. Мисля, че и „Ливърпул”, ако имат амбиции, би трябвало да ме поканят (смее се). Този отбор, който имах в “Оборище”, щеше да влезе в “Б” група. Категоричен съм в това. Но шефовете не пожелаха да продължат развитието на тима. Искам едно нещо да се разбере веднъж завинаги: футболът трябва да се изчисти от хора, които не са били никога във футбола.

Не криете пристрастията си към “Локото”. Защо никога не се стигна до покана към вас от страна на Гигов?

-Защото съм неудобен. Защото казвам истината в очите. Знаете ли какво е казвал Николай, щом е чуел моето име сред спряганите кандидати за треньорския пост? “Дамянов ли? Никога! За нищо на света!”

Синовете ви тръгнаха по вашия път. Малкият Дамян (роден 2000 г.) стана шампион с “Лудогорец”…

-Най-голямата ми болка…Че беше извършено това престъпление срещу децата на “Локомотив”. Дамян тренираше в нашата школа, имаше и куп други талантливи деца. На Гигов никога няма да му простя, че ни изгони децата. Каквото иска да разправя, каквито и милиони да казва, че е давал…Той не направи нито едно игрище. Не е направил “Локомотив” да просъществува напред. Надали има по-лошо нещо от това да изгониш децата на целия квартал. За мен Гигов не е направил нищо добро за “Локомотив”! Той е пълен безхаберник. Както иска, така да ме разбира. Не се страхувам нито от него, нито от неговите протежета. 12 деца от онзи набор 2000 г., от който аз карах 10 с един форд фиеста и ходех по родителски срещи, и ги събирах, вече не са в “Локомотив”. Петима от тях са гръбнака на “Литекс”, Дамян е “Лудогорец”, трима-четирима са в “Левски”, и още толкова в ЦСКА. Ако не ползваше държавните пари навремето, Гигов нямаше да може да се почеше. Нямаше един лев да изкара. 3-4 от тези деца са вече национали, а после се чудим защо “Локото” нямало гръбнак. Колко юноши вкарахме в мъжкия отбор? Броят се на пръсти. Куцо, кьораво и сакато взимахме, само заради комисионни. Гигов дословно е казвал по отношение на ДЮШ: “Ако не ме карат от БФС, досега да съм ви закрил”. Е, кажете ми какво заслужава този човек, освен пълно безсмъртие? И то като му виси кожата на стадиона за назидание на всички президенти.

Какво му е пречела школата на Николай Гигов?

-Тя не му пречи. Пречи му умственият багаж, че го няма.Не е въпросът в парите, а в липсата на пари. Проблемът не е в мозъка, а в липсата на такъв.Според една справка, публикувана от ваши колеги, Гриша Ганчев от лятото на 2013 г. досега е взел 13 милиона лева от трансфери. Не можеше ли да се направи това и в “Локомотив”? Николай даде сума ти пари за играчи и треньори, които не струват и 5 стотинки. Единственият професионалист, който работеше в “Надежда” в ерата “Гигов” беше Иво Тонев. Но и на него му писна да се бори с вятърни мелници и той изостави Николай.

Не е ли учудващо, че дори и на асфалта, както се казва, поникват красиви цветя?

-Знаете много добре, че църкви се строят на свещени места, баните са там, където има минерална вода, а магазините се издигат там, където има оборот. “Локомотив” е място, където се раждат и изграждат футболисти. Разсипахме го и това. Спортист става от беден мъж и от бедна жена.

Доволен ли сте от развитието на Дамян? И защо стана вратар?

-Ами, това е неговият си път. Не му се меся. Добре се развива. Държи високо ниво в “Лудогорец”. Поколението 2000-2002 г. е много силно. Впечатлен съм от професионализма в Разград.

Големият ви син Димитър също направи прилична кариера…

-Митко можеше да постигне. Беше изключително талантлив, но малко се поуплаши. Мисля, че му липсваше характер, за да се превърне в голям футболист. Не можа да се пребори с конкуренцията. Вината си е негова.

Не трябваше ли да му дадат повече шанс в “Локомотив”?

-Дадоха му достатъчно. Не можа да го използва. Радвам се и за двамата ми синове. Важното е те да си избират пътя и да са щастливи.

-Искам да ви върна към началото на вашата кариера. Кой е първият ви треньор?

-Казва се Иван Деянов. След това бате Сашо Неделчев и Гришата Петков. А най-първият ми треньор е Тошко Колев. Бях първолак още, когато отидох на стария “Локомотив”, игрището на Инжстрой. Аз след това се отказах. И чак в пети клас се върнах на терена при Деянов.

Как се стигна до трансфера ви в ЦСКА през 1986 г.?

-Историята е интересна. Скарах се с нашия треньор Апостол Чачевски.Той ме изгони. Не че сме имали проблеми около физическата подготовка. Аз бях най-подготвеният от всички в “Надежда”. Бягах теста “Купър” под 10 минути. Никой не можеше да ме надтича. Чачевски ме изгони от един лагер с обвинението, че съм играл карти до сутринта. А всъщност аз не бях играл. Тогава ми писна, просто обявих, че напускам. ЦСКА плати на “Локомотив” 30 000 лева. Станахме шампиони. Аз обаче играх малко. Централната двойка защитници бяха Ангел Червенков и Сашо Борисов. Така се случи, че се натрових по време на подготовката. Остлабнах десетина килограма и докато се възстановя Гелето и Сашо вече си бяха изградили нужния синхрон на терена. Не можах да се впиша в отбора.

Какви са впечатленията ви от Христо Стоичков, Емо Костадинов, Любо Пенев?

-Тогава те бяха млади момчета. Слушаха, правеха, струваха, бяха добри момчета. Слушали са винаги, как да не са слушали? Вижте, няма кой стар футболист да не приеме някой младок, ако види, че е добър. Те сами си ги избират добрите играчи. А Ицо, Емо и Любо бяха висша класа. И Пената (Димитър Пенев –б.а.) с неговия нюх…Просто нямаше равен в това отношение. На Стратега трябва паметник да му се издигне.

Няма ли да разкажете някоя забавна случка с Димитър Пенев?

-О, много са (смее се). Но те са за лична употреба. При него беше много емоционално, много весело. Не си спомням някога да е повишавал тон. Той е уникален просто. Създаде Костадинов, Стоичков и Пенев. Изгониха го. После пак го върнаха в ЦСКА. Наложи Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. И тях ги продадоха в чужбина. Е, това ако не е талант, аз не знам кое е? Да създадеш шестима топ футболисти, ама на световно ниво…Пената даваше свобода на хората. Свободният човек прави революция, робът се ражда роб, и си умира такъв.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4