Плейбоите на футбола. Петият Бийтълс (ВИДЕО)

Плейбоите на футбола. Петият Бийтълс (ВИДЕО)

”Почти цялото си състояние изхарчих за пиене, жени и коли, остатъкът просто раздадох”.

Бест 1

Това са думи на ирландеца Джордж Бест – “Лошото дете на британския футбол”. Животът му е класически случай на гений, който така и не успява да се реализира, но остава завинаги футболна икона. Четвърт век преди Дейвид Бекъм да се превърне в планетарен унисекс символ Джордж постига много повече. Превръща се в първата футболна звезда със статут на медийна звезда. Той е красив, с дълга черна коса.

Социолозите още спорят кой е въвел модата на дългите коси – Бест или „Бийтълс”. Единодушни са обаче в едно – великолепната лувърпулска четворка и великият нападател на „Манчестър Юнайтед” са кумири на английската младеж през 60-те години на миналия век и символи на новата вълна, разкъсала оковите на строгия викториански морал. През 1968 г. е обявен за играч №1 в света и восъчната му фигура е поставена в музея на мадам Тюсо. Печели “Златната топка” на Европа само на 22 години.

Именно сега обаче, в часовете на голямата слава, започва и неговото падение. Заедно с колегата си от “Манчестър Сити” Майк Съмърби Бест открива модни къщи, канени са за промоции на ресторанти, туристически агенции, нощни клубове. Всяка седмица получава хиляди писма от влюбени фенки (той предпочита блондинки), отдава се на див разврат и пиянство.

Таблоидите на Острова само това и чакат. Нощните подвизи на героя стават достояние на всички часове след като са завършили. И скандалите следват един след друг, а животът му се превръща в своеобразна хроника на една предизвестена смърт. “Когато Мат Бъзби пращаше да ме повикат, обикновено седях и гледах тапета зад главата му. Беше готин тапет и аз броях животните върху него, докато той ми триеше сол на главата, спомня си бунтарят. – Исках конското да продължи по-дълго, за да ги преброя докрай. Веднъж той побесня много и успях да ги преброя всичките. Върху тапета на Мат има 272 животни.

Гърлите в леглото му се сменят по-често от листовете в календара. Кара само най-лъскавите коли и излиза с най-лъскавите гаджета. Хвали се, че е чукал седем “Мис Свят”. За него са отворени всички врати. Забранени неща няма. От някогашния стеснителен младеж от покрайнините на Белфаст няма и помен – Джорджи пилее пари със скоростта на светлината и така галантно, че могат да му завидят и руските князе. Напуска семейния пансион на мама Фелуей и си купува палат за 36 000 паунда в един от най-баровските квартали на Манчестър.

Всеки ден пиех по бутилка водка и преспивах най-малко с едно момиче. Когато цифрата стигна 1000, престанах да ги броя”, спомня си Бест. Непрестанните пиянски гуляи в дома на звездата скандализират благовъзпитаните му съседи. Скандал предизвиква и връзката му с поредната „Мис Свят” Марджъри Уолъс. Самият Бест твърди, че най-добрата му приятелка е чашката, а девизът му е – пиян съм, следователно съществувам. Сутрин Джордж пристига на „Олд Трафорд” за тренировки с бял „Ролс-Ройс” и с бутилка шампанско в ръка. Очите му за зачервени от алкохола и безсънните бохемски нощи. През 1970 г. заплатата му става 15 пъти по-голяма от тази на министър-председателя на Великобритания.

Четири години по-късно ръководството на клуба го гони и той напуска любимия Манчестър така, както е дошъл: с малък спортен сак, в който е цялото му имущество. Падението продължава и след като окачва бутонките на пирона. Изкарва новата 1985 г. зад решетките, след като е заловен да кара пиян и се опитва да набие полицай. При излизането си от затвора „Пентънвил” ловко финтира очакващите го журналисти и папараци, но на следващия ден е намерен мъртво пиян, спящ на един тротоар. Развежда се с Анджела Макдоналд – Дейвис. Месеци по-късно започва работа като телевизионен коментатор, което все пак е някакъв опит за излизане от блатото. През 1995 г. Бест се жени за доста по-младата от него Алекс Пърси. Бракът с бившата стюардеса не изкарва дълго, а семейните скандали са непрекъснати до очаквания развод през 2004 г. Алекс твърди пред полицията, че някогашният футболен идол на няколко пъти я е пребивал жестоко.

Бест 5

Към семейните проблеми се прибавят вече и здравословни такива. През 2000 г. Джорджи е приет в болница с бъбречна криза от прекалено пиене. Две години по-късно му е трансплантиран бъбрек, а през 2004 г. остава без шофьорска книжка за каране в нетрезво състояние. Трите седмици прекарани в болницата “Кромуел” след инфекция на бъбрека не отказват ирландеца от лошите му навици и развръзката настъпва бързо. Влиза пак в клиника с кръв в белите дробове и лекарите обявиха състоянието му за критично.

На 25 ноември 2005 г. в 15.02 ч. сърцето на един от най-големите в историята на футбола спира да бие завинаги…

 

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4