Падналите идоли: Човекът със златните крака

Падналите идоли: Човекът със златните крака

Хосе 1Хосе 2
“Футболът не е въпрос на живот и смърт. Той е нещо много по-важно.”
Бил Шенкли

Те са сред най-големите в световния футбол. Животът им по-интересен и фантастичен и от най-интересния трилър. Дели се на две противоположни половини, сякаш, за да покаже, че и най-великите са като нас – славните години, последвани от тъжния упадък с личните проблеми, алкохолизма, контузиите и трагичния край. За тях са писани книги, създадени са филми. Най-голямото им признание обаче е неизмеримата любов на хората.

Хосе Леандро Андраде (най-добрият футболист на 20-те години на ХХ в.) е роден на 1 октомври 1901 г. в един от бидонвилите на Монтевидео. Семейството му е толкова бедно, че татко Антонио често няма какво да сложи на масата, за да нахрани многолюдната си челяд.

Бъдещата мегазвезда започва кариерата си в гранда “Пенярол”, а през 1920 г. преминава в “Мисионес”. Клубът е аматьорски и момчето заработвадопълнително като музикант и танцьор. На олимпиадата в Париж през 1924 г. Хосе довежда публиката до възторг с блестящата си игра и е с основна заслуга за спечелената титла. След триумфа Андраде обаче остава цял месец във френската столица, където изкарва времето си в публични домове и нощни барове. Явно забавленията са в кръвта на мулата, който в средата на 20-те години основава танцова трупа с името “Бедните кубински негри”.

През 1930 г. Андраде е капитан на първия световен шампион Уругвай. След приключване на състезателната си кариера обаче бившата звезда изпада в психологическа дупка. Връща се в Париж, където участва в програмите на нощните клубове и вариетета.

За известно време е отново звезда, която с тангото и самбата си довежда до екстаз префинените европейски дами. Скоро изминава обратния път до родината си, където продължава да води предишния разгулен живот. Парите бързо свършват. Бившият идол дотолкова закъсва, че се принуждава да заложи медалите си от олимпийски игри и световни първенства. Андраде умира в крайна мизерия и победен от алкохола, полупарализиран и полусляп в мазето на къщата си в един от бедняшките квартали на Монтевидео.

Не по-малко драматична е и съдбата на друг магьосник от зеления терен – Матиас Синделар. Но за него ще ви разкажем в следващата част от уникалната поредица…


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4