Фестивал на зимните традиции и виното събра стотици в Требич (СНИМКИ)

Фестивал на зимните традиции и виното събра стотици в Требич (СНИМКИ)

Стотици столичани и гости на София се събраха на първия Фестивал на зимните традиции и обичаи в кв. “Требич”.

Богата фолклорна танцова програма зарадва мало и голямо на площада пред читалище “Просвета”. За доброто настроение на гостите се погрижиха танцьорите от клуб за народни танци “Мойто либе” , както и самодейните състави към НЧ “Просвета” и НЧ “Отец Паисий”.

Младата и талантлива народна певица Светла Дукатева развълнува млади и стари с невероятно изпълнение на фолклорни песни.

Организаторите проведоха и три конкурса – за най-добро вино, за най-вкусна домашна питка и за баница.

Победителите получиха грамоти, както и специални предметни награди.

Експертно жури, в състав: Стефан Гергов, инженер-технолог, Цветомир и Любомир Котеви, със специалното участие на Анна Александрова, народен представител от район „Надежда“, определи победителите при производителите на домашното червено вино:

  1. Цветанка Недкова, кв. „Требич“
  2. Александър Конев, кв. „Требич“
  3. Калоян Крумов, кв. „Илиянци“

Журито в категориите баница и питка  затруднихме максимално – невероятни на вид и вкус тестени изделия опитаха Ели Киселова, председател на Пенсионерски клуб в кв. “Свобода“, Звезделина Петрова , секретар на читалище „Просвета 1919“, кв. Требич и Евгени Марински,  председател на Сдружение “Заедно сме Надежда“.

Категоричната първа награда при домашните пити беше за Лилиян Георгиева, която очарова с презентация, вид, и страхотен вкус на домашната погача. В призовата тройка, се наредиха още Светлана Първанова и Екатерина Гьорева.

Децата и преподавателите от 54 СУ „Св. Иван Рилски“ триумфираха с челното място  в конкурса за домашна баница . Поздравления за тях и  представителите на  местното 63 ОУ „Христо Ботев“, които участваха отборно и заинтригуваха учениците с българските обичаи. Останалите победители в тази категория  са Десислава Гьорева и Цветанка Недкова.

Най-атрактивният конкурс за гостите са оказа надпреварата за рязане на лук, в който се включиха трима представители на силния пол. Победителят Боби от кв. „Требич“ получи награда, с която да продължи да развива уменията си, а утешителните награди и доброто настроение останаха за неговите конкуренти.

“Вярвам, че един от важните ни поводи за гордост е българският фолклор и традиции. Затова не мога да скрия радостта си от огромния интерес към кулинарната изложба за домашна пита и баница, както и нашето предизвикателство към производителите на червено вино от кв. “Требич” и близките населени места. Докато предаваме нашите традиции от поколение на поколение, ще я има България, заяви инж. Димитър Димов, кмет на район “Надежда”.

Идеята на районната администрация е този зимен фестивал да стане традиционен.

“Поздравления за екипите на 54 СУ и 63 ОУ, които участваха отборно и заинтригуваха учениците с българските обичаи. Адмирации за мъжете, които също се включиха в надпреварата със собствени кулинарни произведения, като сред тях имаше и колеги районни кметове”, каза още инж. Димов.

ВИЖТЕ МНОГО СНИМКИ – ТУК!

Снимки: Христо ЙОРДАНОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4