Манолова зове за спиране на поредното увеличение на водата в София

Манолова зове за спиране на поредното увеличение на водата в София

За последните 3 години водата и парното на софиянци са се увеличили с 50 %, а токът – с над 10 %, обобщават от гражданската платформа „Изправи се.БГ“

Мая Манолова внесе предложение до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков цената на водата да не се увеличава, съгласно утвърдените от КЕВР пределни цени, а да остане под пределната.

„Поради доброто финансово състояние на „Софийска вода“ АД (31 млн. лв. печалба в края на 2018 г. и 37 млн. лева налични парични средства към 30 юни 2019 г.) считаме, че има възможност да не се повишават цените на ВиК-услугите през 2020 година или увеличението да е минимално и да не е за сметка на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството“, пишат в предложението си от „Изправи се.БГ“ във връзка с Доклада на КЕВР за повишението на цените, в който се включваше и поскъпване в София на цената на водата в размер на 6,65 %.

От гражданската платформа настояват Столичната община и „Софийска вода“ да оповестят публично и подробно по обекти изпълнението на инвестиционната програма за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. съгласно утвърдения бизнес-план на „Софийска вода“ от КЕВР за периода 2017-2021 г., както и инвестициите в мрежата, които ще бъдат направени през 2020 г.

„Столичани имат право да знаят за какво са се  използвали  парите им от повишението на цените на ВиК-услугите през последните 3 години“, пише още в предложението.

От „Изправи се.БГ“ уточняват, че от 31 март 2017 г. до 1 януари 2020 г., за 33 месеца, увеличението на цената на водата в столицата е с над 51 % – от 1,82 лв./куб. м. до 2,75 лв./куб. м., каквато за момента е предложената цена от 1 януари 2020 г. Гражданската платформа допълва, че от 1 юли 2016 г. до днес цената на топлинната енергия, за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД е увеличена с 48 %, а цената на тока – с над 10 %.  

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4