Български клуб спечели награда от УЕФА Фондацията за деца

Български клуб спечели награда от УЕФА Фондацията за деца

Българският „Футболен клуб Танг Ра“ е сред големите победители от наградите на УЕФА Фондацията за деца. Номинацията на столичната социална организация беше издигната от Българския футболен съюз в началото на месец април т.г. Победителите в престижния конкурс бяха обявени в навечерието на финалния мач от Лига Европа в Баку, а сега беше подписано и тристранно споразумение между УЕФА Фондацията за деца, БФС и „Футболен клуб Танг Ра“. Документът регламентира условията, при които фондацията към европейската футболна централа ще предостави на българския клуб финансова подкрепа в размер на 45 500 евро. Средствата ще бъдат изразходвани целево за работа с деца в неравностойно положение.

“Изключително съм горд от факта, че УЕФА оценява усилията ни да подчертаем ролятата на футбола като инструмент за социална интеграция. Вярвам, че това е поредното доказателство за правилната посока, в която Българският футболен съюз работи“, заяви президентът на централата Борислав Михайлов.

УЕФА Фондацията за деца разпределя за трета поредна година сума в размер на 1 млн. евро, за да награди организации с нестопанска цел от цяла Европа, които извършват дейности в следните 6 сфери: социално включване, достъп до спорт, образование, спорт и увреждания, закрила на детето и бежанци. Тази година седемцифрената сума беше разпределена поравно между 22 номинации, издигнати от национални асоциации от Стария континент.

Сдружение „Футболен клуб Танг Ра” е регистрирано през месец юли 2013 г. Организацията е създадена като естествено продължение на неформалния „Отбор на надеждата”, който всяка година представлява България на Световно първенство по футбол за бездомни хора. Участниците в социалния Мондиал, които са основно младежи в неравностойно положение, имат право да играят в него еднократно. В тази връзка „Футболен клуб Танг Ра” решава да даде шанс на тези футболни национали да се занимават с любимия им спорт на аматьорско ниво и по този начин да затвърдят постигнатите резултати от „Отбор на надеждата” по отношение на социалната им интеграция чрез футбола.

Тъй като първоначално броят на младежите в неравностойно положение не е достатъчен за сформиране на отбор, сдружението прави кастинг за играчи в интеграционен център за бежанци в столичния кв. „Овча купел”. След съревнованието са определени 7 души от африкански произход, родени в Мали, Камерун, Гвинея и Кот д`Ивоар, които започват тренировки с отбора в началото на месец септември 2013 г. и играят за „Футболен клуб Танг Ра“ в първенството на БФС по футзал в продължение на две години и половина.

През 2014 г. „Футболен клуб Танг Ра“ създава първата и единствена досега школа по футзал за деца в неравностойно положение, в която всички желаещи тренират абсолютно безплатно и получават безплатна екипировка. Ежегодно в детско-юношеската школа на организацията се подготвят около 30 деца в риск.

От месец юни 2018 година „Футболен клуб Танг Ра“ провежда различни спортни и образователни активности с деца от резидентни услуги и ромски махали на територията на Столична община в т.нар. „Център на надеждата“ в столичния кв. „Красна поляна“.

Източник: bfunion.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4