Кой е Ролан Гарос? Истината зад легендата

Кой е Ролан Гарос? Истината зад легендата

В наши дни “Ролан Гарос” е един от най-престижните турнири в света на тениса. Откритото първенство на Франция привлича погледите на милиони любители на аристократичния спорт всяга година – от 1925-а досега. Това е вторият по ред турнир от Големия шлем (след Австралия) и най-важният, провеждан на клей.

Но любопитно е да научим чие име носи състезанието, защо французите са решили да го нарекат така.

Ролан Гарос е герой от Първата световна война, прочут въздушен ас, идол за милиони свои сънародници, символ на героизъм и пример за подражание.

Роден е на 6 октомври 1888 г. в парижкото предградие Сент Дени.

Ролан е запален тенисис. Един от лидерите на аматьорския клуб “Стад франсе”. След героичната му смърт логично е френското правителство да почете пилота. На негово име е наречен един от най-престижните тенис-турнири за професионалисти. На мястото, къде се играят мачовете, се е помещавала и канцеларията на “Стад франсе”.

Но какво превръща Гарос в митологична фигура?

Ролан от 1911 г. се включва в авиационни гонки и състезания. Той е първият пилот в историята на авиацията, който на 23 септември 1913 г. прелита Средиземно море . Прави го със самолет “Моран-Солние” и каца в Бизерта с остатък само от пет литра гориво в резервоара.

През Първата световна война става военен пилот и участва в десетки въздушни сражения.

Нека кажем няколко думи и за военната авиция. В началото аеропланите извършват само разузнавателни полети. След като се установява колко големи са пагубни последствията за всяка предстояща операция заради сведенията, с които врагът се снабдява посредством своите разузнавателни самолети, на частите е наредено, още щом чуят бръмченето на перки, веднага да се укриват в горички, долове, скални масиви и др. Но не е достатъчно да се укрият войските, досадният разузнавателен самолет трябва да бъде свален. Първоначално се опитват да направят това, стреляйки от земята. Но немците са технически по-напреднали – те имат противовъздушна артилерия още от 1909 г.

Германска армада бомбандира Париж. (немска скица)

Съюзниците разчитат на картечниците, но самолетите вече са по-мощни и увеличават тавана на полетите си, оставайки извън обсега им. Заради това британците и французите прибягват до приспособени за противовъздушна отбрана полеви оръдия, които стрелят със снаряди с взривател със забавено действие.

Свален немски биплан

Но най-добрият начин за сваляне на разузнавателен самолет си остава да бъде обстрелван от друг самолет. Така че, щом се появи вражеска машина, за прихващането му веднага излитат свои аероплани. В тази ембрионална фаза на военната авиация въздушните битки се водят с къси оръжия. Въоръжените с револвери авиатори стрелят един срещу друг. Ако в самолета има помощник-пилот, той може да е въоръжен и с пушка. По онова време пилотите използват оръжия, които днес изглеждат смехотворни. Някои дори носят в самолета тежки камъни или тухли и когато са над вражеската аероплан, ги хвърлят отгоре, за да повредят дървения или платнен фюзелаж. След изоставянето на тези примитивни методи, в самолета се въвежда на въоръжение картечницата, която се обслужва от втори пилот.

На 19 април 1915 г. всичко се променя, когато аеропланът на Ролан Гарос каца принудително зад немските линии. Германците знаят, че Ролан само за две седмици е свалил пет самолета, което е своеобразен рекорд за времето си. Сега те обаче могат да узнаят тайната на блестящия му успех – на Гарос не му остава време да взриви самолета и да катапултира.

След като проучват внимателно машината, немците са изненадани, установявайки, че самият пилот може да стреля с картечницата през отворите на въртящата се на носа перка. С това изобретение той може едновременно да управлява самолета и да натиска спусъка по врага, което прави присъствието на втория пилот излишно. Стъписаните немци се чудят как е възможно летецът да стреля през въртящата се перка. Първоначално смятат, че става дума за сложна координираща система, която позволява на куршумите да преминават, без да засягат перката, но са далеч от истината.

 


Ролан Гарос позира пред самолета си с парадната си униформа

Всъщност французите са облицовали витлата на перката с дебела ламарина. Това изобретение, наречено по-късно “дефлекторен механизъм”, отклонява куршумите, които се сблъскват с лопатките на перката, а останалите продължават траекторията си към вражеския самолет. Минусът обаче е, че освен опасността от рикоширащите безконтролно навсякъде куршуми, така се изразходват и много муниции.

След като германците го свалят и откриват дефлекторната система, посредством която самолетът стреля, Ролан Гарос е изпратен във военопленнически лагер. Той обаче успява да избяга оттам и отново се връща на фронта в ескадрилата си.

Загива във въздушен бой над Ардените на 5 октомври 1918 г. близо до Вузие. Посмъртно е избран за кавалер на Почетния легион.

 

Categories: История, Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4