Инж. Димов се срещна с кмета на Първи район в Будапеща

Инж. Димов се срещна с кмета на Първи район в Будапеща

Кметът на столичния район “Надежда” инж. Димитър Димов проведе работна среща с колегата си от район “Варнегет” на Будапеща Габор Тамаш Наги.

В състава на нашата група влизаха също така представители на гражданската квота на кварталите в “Надежда”, както и експерти от районната администрация.

Г-н Наги обясни на гостите как функционира Общинският съвет на унгарската столица и конкретно районът под неговата юрисдикция. Българската делегация беше запозната с актуалните проблеми на Будапеща,  с начините на работа и състава на комисиите в унгарския СОС. В красивия град на брега на Дунава живеят над 1.78 милиона жители. Разположен е на площ от 535 кв. км.

Кварталът “Варнегет”, или Първи район, както е известен тук, включва старинната част от унгарската столица, намираща се на Будайския хълм. На територията му се намират много музеи, храмове, крепости, паметници с важно културно-историческо значение.

Гостите от София получиха изключително полезна информация от страна на домакините, която ще им бъде полезна в бъдещата работа. Бяха разисквани актуални проблеми, касаещи живота в големия град. Сред темите, обсъдени на срещата бяха “Градска  инфраструктура” и “Градска околна среда”. Бяха посетени и детски и спортни площадки в Първи район.

Габор Наги обясни и как се формира бюджетът на неговия район, както и по какъв начин са покрити дълговете на общините. Стана ясно, че “Варнегет” получава 55 милиона евро годишно. Училищната система са финансира пряко от държавата, което облекчава задачата на районите кметове.

“Проведените срещи в Будапеща бяха изключително полезни за нас. Благодаря на всички унгарски колеги за отделеното време и внимание. Привърженик съм на тукашния модел на местно самоуправление. Мисля, че почерпихме ценен опит”, подчерта инж. Димов.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4