На Трифон Зарезан в софийското село Кривина

Вино и мръвки на корем събраха на една трапеза кривинчани в неделния ден, избран, за да се отдаде почит на Св. Трифон Зарезан и празника на лозаря и винопроизводителя. А той е традиционен, откакто кметът на Кривина Венцислав Игнатов го направи и всенароден за цялото село.

Отец Атанас и отец Михаил извършиха празничното богослужение и водосвет, после старият “Трифон” – Любен, заряза лозата насред площада, преди да предаде ножицата на новия “Трифон” – Симеон, който стори същото, докато отците преливаха срезовете със светена вода и вино. Сетне и всички присъстващи бяха поръсени с китката, преди да се отдадат на веселба с духа на дионисиевата напитка.

Но тръпка без конкурс на такова събитие има ли? А той, пак традиционно, беше за най-добро бяло и червено вино, плюс поощрителна награда. Двудневните СПА почивки – защо ли – отидоха баш при Зарезанците Любо (бяло) и Мони (червено), след като компетентно петчленно жури дълго гледа, мириса и отпива от божествения еликсир, дело на местните виномайстори.

… И като стълба към небето димът от кладата насред площада отнасяше празничното настроение чак там, горе, към тези, които предния ден почетохме на Задушница, за да са щастливи, че и тази година винаро-лозарската традиция в Кривина беше спазена!

Христо ЙОРДАНОВ, “Софийски вестник”
Снимки: Авторът

 

 *АКО ИСКАТЕ И ВАШИТЕ РАДОСТНИ СЪБИТИЯ В ЖИВОТА и СЛУЖБАТА ДА БЪДАТ ОТРАЗЕНИ ОТ НАЙ-ПРОСПЕРИРАЩАТА НОВА МЕДИЯ В СОФИЯ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС! ЗА КОНТАКТИ: 0889 99 80 82!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4