Махат и последната безплатна зона за паркиране – до Националния стадион

Махат и последната безплатна зона за паркиране – до Националния стадион

Точно преди Великден и почивните дни, в четвъртък 05.04.2018 г., Столичният общински съвет реши южната половина на паркинга край стадион “Васил Левски” в София да стане платена, а съботно-неделният пазар за ски и спортни стоки край стадион “Юнак” да мине под крилото на общинското дружество “Пазари Запад”. Явно преди празници администраторите са особено креативни в тормоза си към гражданите, след като и стотици хора получиха по имейл официално съобщение от НАП за дължими суми – много подходящо време, да не би някой да вземе да изкара почивните дни на спокойствие…

На пространството, което в момента е единственият голям безплатен паркинг в центъра на столицата, трябва да бъдат обособени 100 официални паркоместа. Според договора със Столичната община, “Пазари Запад” трябва да монтира две бариери на входовете и автоматизирана тоалетна, както и да се грижи за чистотата и поддръжката на мястото. Общата инвестиция на общинското дружество ще бъде 180 хил.лв., показва докладът на общинския съвет за процедурата. От тях 70 хил.лв. ще бъдат използвани за доставка на “роботизираната” тоалетна, 19 хил. лв. за система за контрол на достъпа, по 15 хил.лв. за офис контейнер и за разплащателен терминал и 6.6 хил.лв. за 40 броя антипаркинг колчета.

В събота, неделя и празнични дни 44 от новите паркоместа ще сменят предназначението си в търговски площи за продажба на ски, велосипеди и спортни стоки. Решението важи за площ от около 3000 кв.м. между националния стадион и булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Драган Цанков”. Пространството от другата страна – между спортното съоръжение и езерото “Ариана” засега остава безплатен паркинг. Предстои Столичната община да започне разговори с държавната фирма “Национална спортна база”, която е собственик на стадион “Васил Левски”, за бъдещето на въпросния парцел.

Естествено, това ще донесе огромни затруднения в и без това неадекватното движение в центъра и липсата на възможности за безплатен паркинг, а този път от СОС дори не мотивират решението си (например с живущите в района или пък с новия устройствен план на парка). Е, те може би си мислят, че никой (освен тях, депутатите и държавната администрация) няма право на безплатен паркинг, но удобно изпускат факта, че всеки шофьор плаща данъци, още данъци и акцизи (чрез горивото), задължителни и пожелателни застраховки, пътни такси и т.н., и позволяват на едно общинско дружество за пореден път да налага терора си върху работещите граждани. Нека напомним на общинските съветници, че тяхната работа е да създават удобства и добри условия за гражданите, а не за себе си. Нека споменем, че преди да се хвърлят на подобни рестриктивни мерки могат да помислят първо за:

– публични подземни и надземни охраняеми паркинги в центъра с поносима цена за паркиране през деня или за по-голям период – както е във всяка нормална столица
– създаване на данъчни и парко облекчения за нови и електрически / хибридни коли
– защо не и даване на личен пример – нека те започнат да ползват автобусите, метрото, колелата и краката си, като така дадат личен пример, а не директно да ограничават правата на другите граждани.

Също така е странно, че подобни решения и процедури се стартират по изпитан сценарий точно преди почивни дни, без никакво реално обществено обсъждане и без мисъл за гражданите по отношение на основания, алтернативи, а дори и не мислят за социалната поносимост на решенията си. Да, решението сега е взето, но нека пак помислят преди да се е стигнало до ответната реакция на обикновените хора.

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4