Уникален случай: 112 години кумство в Чепинци!

Уникален случай: 112 години кумство в Чепинци!

Вече 112 години два рода си кумуват в село Чепинци, район Нови Искър! И по традиция, на прошка, млади и стари се събират, за да отбележат паметна годишнина, чието начало датира от далечната 1906 г. „Нашето кумство, на двете ни семейства, продължава вече 112 години. Това е нещо уникално и аз поне не зная подобен прецедент. От 1906 г. сме така”, разказва на Трайко Петров пред екипа на “Софийски вестник” и “Витоша Нюз”.

Много интересна е историята…

„В дома на дядо ми е имало поредица от нещастия – починали са му няколко деца. Раждали се, но умирали още малки. Баща ми се казваше Стоян Петров Латов. За да го запазят поне него жив, родителите му решават да се доверят на традицията. Съществува такъв обичай по нашия край – оставят детето, още пеленаче, на кръстопът и който човек първи мине оттам, става кръстник на малчугана. Така се е случило и с баща ми. Минал е по пътя дядото на Недко Недков – Недялко Дренков (на архивната снимка, като шеф в пожарната).

„Оттогава до ден-днешен между нашите две семейства – Недкови и Петрови, съществува потомствено кумство. Всяко поколение си кумува. Понякога те са ни кумове, друг път пък ние на тях и така… Всяка година, на Сирни Заговезни се събираме по домашному, за да си поискаме и дадем прошка”, допълва Трайко Петров.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4