Легендарният треньор Георги Димитров: Смешно и тъжно ми е – олимпийците ни се оказаха куци и болни

Представянето на нашите спортисти на Олимпиадата в Рио де Жанейро беше трагично. За слабите резултати има много обяснения. Легендарният ни треньор по лека атлетика Георги Димитров беше треньор на великата Йорданка Донкова, когато тя направи няколко поправки на световния рекорд на 100 м с препятствия. Ексцентричният специалист винаги има интересно мнение по актуалните въпроси. Треньорът и този път изрича куп истини и скандални факти около любимия спорт, на който е отдал целия си живот. Димитров е най-успешният треньор в българската атлетика. Неговите състезатели са записали 70 национални и балкански рекорда и са спечелили повече от 60 медала от световни и европейски първенства. За 46 години като треньор Димитров има на сметката си над 250 медала от международни турнири.Световните рекордни са седем, а олимпийските – два. Върховото постижение на Йорданка Донкова на 100 м с препятствия (12.21 сек.) не беше подобрявано от 28 години. Олимпийската шампионка от Сеул ′88 в дисциплината бягане с препятствия е първият и единствен представител на българската лека атлетика, който е победител в крайното генерално класиране в Гран при. Влиза в “Гинес” с двата си световни рекорда. Има общо пет върхови постижения в дисциплината.

Спортът ни отдавна е мъртъв
Спортът не е само емоции. Той е и резултати и статистика. Сега виждаш на кое място си точно, къде се намираш в схемата и казваш дали е добре или зле. Това всеки срещнат от улицата може да го каже. Иначе всичко друго е емоция. Това не е литература, това е спорт. Моят приятел, големият боксьор Петър Лесов каза, че спортистите ни в Рио отчайват народа. Аз не съм чак толкова краен. Просто защото не смятам, че българският народ се интересува вече от спорт. Това е било едно време, казвам го с болка и съжаление. Вече над 27 години народът ни се интересува само от това как да изкара насъщния, как да оцелее в тази държава. Именно държавата беше тази, която му отне възможността да спортуват децата ни. Имайте предвид, че просто хората не се интересуват от спорт! Ако някой, тук – таме футбол нещо да се завърти или тенис и това е. Народът е отчаян по други причини. Лошото е, че все пак бюджетът за спорт никак не е малък, повече е, отколкото даваха при социализма, а резултатите никакви ги няма. Да ми казва някой, че са направили бази, стадиони, зали и т.н. значи да ме излъже. Истината е, че са унищожили 90 процента от школите и базите. Това, че са изградили три зали или стадиони за 5000 души на населени места с население от 2000, няма нищо общо със спорта.

Спортните успехи се измерват по много други показатели, не само по медали. Те са израз на реалното състояние на спорта в дадена държава. На положението с детско-юношеските школи, което е трагично, на масовия спорт. А не на елитният, който сега го отчитаме и милиони се въртят покрай него, а само се бием гърдите. Нивото ни е под нулата. Няма какво да се лъжем. Повече от 20 години в България не съществува детско-юношески спорт, разберете го! Това е най-голямата ни трагедия, а не това колко медала ще вземем или не от Рио. Ако някой се опитва да ми докаже, че има спорт при подрастващите е долен лъжец, престъпник и национален предател! Този спорт се прави от треньори, а у нас такива няма! Няма нито един щатен в държавата.

Вие, журналистите, гледате само върха на айсберга. Ами, всичките тези хора и много повече от тях в продължение на толкова време, айде да кажем само на този олимпийски цикъл, са минали през най-различни състезания. Всичките тези са се поемали от държавата. Олимпиадата е капка в морето. Не че не струва нещо на данъкоплатеца, де. Всеки ден на Европейско първенство по лека атлетика например струва около 500 швейцарски франка. И ние сме похарчили колко пари за 20 Олимпиади за тези същите хора? Иначе е нормално да се поемат от държавата всички разходи на нашите участници на кое и да е голямо първенство. Дали е Англия или България, е едно и също. Гледам сега, че нашите представители в Рио гонели някакви развлечения там…Да, де, ама нали те са на гърбината на данъкоплатеца? Вече що се касае до предолимпийска подготовка е друго нещо. Вие ги бъркате малко нещата. Отдавна говоря, че съществува порочната практика да се дава пари предварително на хора, които щели да отидат на Олимпиада и на незнам си какво, и щели ни донесат медали. А те даже и не отиват. Ето там са милионите. А тука сега се заяждаме с олимпийците…Друг е въпросът какво прави някой си 20 дни преди турнира. Този го хващат го с допинг, а нямал амбиции даже и на финала да влезе. Е, добре, какво први 20 дни по-рано там? Аклиматизира ли се? Иска да разглежда Корковадо ли? Нали си спомняш, как именитият американски атлет го хванаха с марихуана, нали? Други ги улавят със сандвичи (смее се). Но по принцип, трябва да се спазва благоприличие, защото елитният спорт не е сам за себе си. Ти не представляваш само себе си, а и родината. Много неприятно впечатление ми направиха снимките на Митко Ценов, които видях в социалните мрежи. Значи, бягал си по-бавно от жените, или на разни скачачи, които едва стигат до пясъчника. Ами, има доблестта поне да се скриеш някъде, а не да се хвалиш с трапези. В чужбина дават милиони за теб. Защо? Защото служиш за пример за милиони деца, които могат да тръгнат по твоите стъпки. То е измислена схемата, няма да открием ние „топлата вода“. Можем да обобщим, че в Бразилия нашите спортисти претвориха на дело заветът на барон Пиер дьо Кубертен: „Важно е участието.“

Изключително смешно ми звучат оправдания, които чухме от наши „герои“, от сорта на „стаите са кофти“, „няма топла вода“, „крадели ги“, „рано ставали“, „топло е“, „влажно е“, „вятърът ми попречи“, „нямаше вятър“ и тем подобни. Това обаче, забележете, не го казват треньори, треньори има само, когато падаме. Когато побеждаваме, треньорите никакви ги няма. И нещо друго важно, което искам да отбележа. Отвратен съм буквално от БНТ, от техните предавания, пък и на останалите телевизии и медии. Все намират оправдания, бе. Ама били с мускулни травми, със страшни болести, с незнам си какво. Цялата работа беше само и само да оправдаят провала. Не им прави чест, казвам ви го откровено! Целият ни олимпийски отбор се оказа сакат. Болни и травмирани хора. Поне вашите колеги от БНТ такъв го изкараха. А уж нали бяха млади хора, олимпийци, в разцвета на силите си, цветът на нацията? Е, тогава за какво беше цялата тая дандания? Те показаха, че цялата ни нация е болна, и то тежко. Показаха, че са отишли в Бразилия с не знам какви си болести. Значи ние изпратихме най-болните хора там. Нещо като приказката „Болен здрав носи.“ Щом това ни е елитът…Значи тогава България е погребана. Сега кой знае какви още оправдания най-безумни ще има. Нали чух Ивет Лалова,която се обясняваше, че само в нейният коридор духал насрещен вятър (смее се). Тя отиде в Рио с разтегнат мускул, пък после бързо й мина този мускул. Как става, не мога да разбера? Прогнозирах точно, че ще финишира осма на финала на 200 м. Преди това обаче я сложиха в серия, в която си бягаше сама. Това са неща, които публиката не ги вижда, но на мен ми правят впечатление.

Лошо впечатление ми направи и това, че Цвети Пиронкова записа годеника си като неин личен треньор, само и само да бъде с нея на Игрите. Гришо взе баща си. Тенисът е голям спорт, обаче не е наднационален. Двамата не са спечелили нищо за България. Печелят пари само за себе си. Срамно е тези хора, които по стечение на обстоятелствата са богати, да отбиват номера, когато играят за България. Те потрошиха и грешни пари за проектоолимпийска подготовка. Право е това момче – състезателят ни на висок скок, който го упрекна, че се държал надменно и не поздравявалдори сънародниците си.Все пак момчето се класира 10-о, а къде се класира Димитров? Великият Гришо спечели един турнир от ранга на наш третостепенен лекоатлетически и му дадоха огромна премия. 8 000 лева за това нищо и никакво турнирче! И 100 000 лева за олимпийска подготовка! А в същото време държавата отпуска за Лондон преди 4 години 14 000 лева на Ваня Стамболова, която е единствената ни атлетка, побеждавала всичките си противници, включително и чернокожите, която е донесла толкова медали за България.

Но вижте и как се отнася самото спортно министерство. Ако влезете в спортната палата, ще видите едно огромно пано със спортистите, които миналата година са направили нещо за България. По ъглите се виждат главичките на момичетата от ансамбъла ни по художествена гимнастика, в другия ъгъл гледаш лекоатлети от Европейското, има я и боркинята, която ни донесе медал, но тя почти не се вижда. Обаче в средата, в цял ръст, в центъра стои Везенков. Защо е така ли? Баща му и работодателят на баща му – губернаторът на България Валентин Златев, определят политиката у нас. Ето затова. Огромно внимание в паното е обърнато и на Григор Диимтров. Трябваше и Митко Бербатов да сложат. Това са двама души, които в друга държава биха ги линчували, в Южна Америка ще ги убият, в Сърбия ще ги набият, а в Турция ще ги опънат. Те отказаха да играят за България. Е, това ли е примерът за младите хора?
Ивет Лалова пък изкара мъжа си личен неин масажист към отбора. Мъкне го по всички състезания. Бях се заканил да го видя някой ден да ми направи на мен един масаж.

Вижте, всеки си има някакви болежки. Самият факт, че виждаш как някой спринтира с максимален резултат, после се оказва че е бил с разтегнат мускул. Едва ли не герой се оказва. Смешно е…Ти ако имаш разтегнат мускул, даже не можеш да вървиш, какво остава да тичаш. В моята треньорска кариера никога не ми се е случвало говорител или журналист да оправдава провал на мой състезател. Никога! Никога не е имало такова нещо. А пък мой състезател да се оправдава – няма и намек даже за такова безумие. А ние сме участвали в много по-тежки условия. Първо, така съм ги възпитавал. Второ, подготовката е била такава, че те да достигат своя максимум точно в най-подходящия момент. А какво остава за Олимпиада. Вярно е, че условията в Рио не са комфортни. Но пък и ние не отиваме там на почивка в края на краищата, отиваме за медали. Нямаше спор, нямаше спортист, който да не декларира такива амбиции за медали. Но бяха тотално неадекватни, далеч от реалността. Цели спортове приключиха без точки. За какво говори това? Да се оправдават сега нашите с обективни причини…Не им прави чест. Значи те нямат самоеценка. Това е много опасно. Тези хора не бяха подготвени за Олимпиада. Кажете ми, може ли министърът на спорта Красен Кралев да да дава тон за оплакване? Това ли му е работата? Именно той първи почна да обяснява, че са били ужасни условията. Кога той е бил някога в живота си на Олимпиада, че да знае какво става и да прави сравнения? Как не го е срам? На какво основание ги казва тези неща? Вместо да сведе глава и да каже: „Ние тук сме дошли, какво значение имат условията?“ И оттам започна един вой на оплаквачки, но след като самият министър зададе тона. А Кралев го даде, защото го е страх. Смешна история.

Направи ли ви впечатление как бързо се прибра шефката на БОК Стефка Костадинова? Нормално е все пак – не може целият тим да е контузен, а шефът да не е (смее се). И тя се контузи, един вид – да подкрепи останалите, които са отишли в Рио с травми, с болести, едва ли не герои са. Хоп, стана скандалът с Дънекова и Стефка избяга. Как не я беше срам да не даде изявление? Министърът няма право да се обажда там, а само Костадинова.
Случилото се със Силвия Дънекова не беше изненада. Възмутих се от това, че се дават тъпи обяснения. Правят цялата аудитория на простаци и маймуни. Не им прави чест. Дава за пример Мария Шарапова. Едно мъжко момиче, голям шампион и спортист. Тя призна всичкои затова доказа, че е голяма. „Аз използвам еди какво си“ и това е. Не каза, че го е използвала преди 6 месеца или преди година. Това е големият спортист. А не да говориш неща, все едно, че тук всички някакви малоумници. Глупост е цялата история с Дънекова. Не е страшно, че българка са хванали. Има случаи, по 5-6 пъти са ги хващали. Става въпрос за това, че е нормално при такава мрежа, да изгорят малките „риби“. Може ли 7000 препарата да се броят за допинг? Поне 5000 от тях вредят на резултата. Борбата с допинга е огромна тема. Все пак това са лошите. Не може и ножът, и хлябът да са в ръцете на едни и същи хора. Не съм и не искам да бъда адвокат на руснаците, но това е безобразие. Те нямат никакви доказателства. Действа се на принципа „Една жена ми каза на пазара…” Всички забранени неща се произвеждат в Америка и Канада. И те ще ми говорят за чистота и честен спорт?! Тези ли, които един век взимаха медалите с допинг? Черните с английски чай ли чупят рекордите? По-допингирани от черните няма в момента – ив САЩ, и в Ямайка, и в Африка. Говоря от 100 метра до маратон. Това е политика и на ООН и на ИААФ. Много пари се перат. Виждал съм с очите си какви програми и какви милиони им се дават там. Защо ги хващат всички чернокожи, когато дойдат по европейски състезания? Не ги ловят като става въпрос за етиопци и кенийци.

От години казвам, че моите състезателки ги подлагат на почти ежедневен контрол. От 11 г. е така. Сложиха на система „Адамс“ повечето, които ходят по Олимпиади, и те изчезнаха. Друг е въпросът, че това е измама. Измама е шефът на клуба й Румен Ангелов да се пише треньор, да дава обяснения. Какъв треньор е той? Треньор може да бъде този, който е видим от всички – на лагери, на състезания и т.н. Доктор Ангел Лозанов изпълнява тези функции към Дънекова. Самата Силвия стана смешна с тези нелепи оправдания – па това, пък онова, че било от хранителни добавки, от сандвич и незнам си какво. Разсмях се и за нейния „златен сандвич“. Един колега ме попита: „Абе, дай и на мен такъв сандвич, че да си вдигна малко хемоглобина.“ Тя трябваше да си признае само и после – край…А то какво стана? Щяла да се хвърля от 16-ия етаж, тя никога не била взимала нищо…Чакай сега. Говорим тук за продукт, който се взима в инжекционна форма по схема. Няма как да се сбърка. Искали да го изследват в наша лаборатория. Ти след 20 дни какво ще го търсиш? То след 5-6-7 дни излиза. Чета едно изявление на Бахчеванов, че пробата й била подменена, манипулирана и това било заговор на Америка срещу Русия, нова „Студена война“ и т.н. WADA изкараха подробни доклада как руснаците са подменяли урината. Бахчеванов ако го каже – хубаво, няма лошо. Той е местен, обвързан е с клуба на Дънекова, иска да я защити, но това е смешно. Цялото обвинение срещу руснаците е смешно, не съм им адвокат. Не може да препечаташ западните нападки. Фирмата, която прави шишетата за допингпробите, ирландци са, в цялата дандания и идиотщина, които ни заляха, казаха истината. Ама говоря за новите шишета, защото старите едно време в гореща вода можеха да се отварят и подменят, Има много такива случаи. Ивайло Дерменджиев ги доказа с филм и т.н. пред МОК. Той даже помоли да не се разгласява това, беше точно по време на Олимпиадата в Атина през 2004 г. и Игрите щяха да бъдат прекратени.

Та, фирмата-производител излезе с изявление, на което никой не обърна внимание. Казаха: „В нашите шишета не може да се подменя урината, защото машина ги отваря и те повече не са използваеми.“ Има си тънък, елементарен начин да заобикаляш правилата. Този, който е домакин, винаги се измъква сух. Винаги стават първи с допинг, няма какво да се лъжем. И това е защото избираш акредитирана лаборатория, казваш си номера и там не го и въртят даже. Техните номера са ясни. То е такава помия , че не е за разправяне. Каква подмяна може да има с Дънекова? Тя изкара, че едва ли не е във война с WADA. Треторазряден спортист, който не се знае кой е, тя няма принос с 1 точка в селското стопанство, дето има една дума, и някой ще воюва с нея. Коя е Силвия, че да води война? Друг е въпросът в отношението и номерата към нея. Да кажа аз, ме съм воювал с федерации и комисии – да, колко години се разправям с експерти. В крайна сметка ми казаха, че всичко пак опира до едни пари, до рекет и т.н. Някой ден ще изкарам набял свят тези неща. Стоят документи, стоят и свидетели. Както и да е. Дънекова твърди, че у нас нямало нито едни специалист, който да й разчете резултатите. Е, аджеба, вие знаете ли колко лаборатории имаме, които са с огромен капацитет, а не са спортни? В същото време тази прословута допинглаборатория на Лозанов колко глътна вече? 20 ли, 30 милиона ли, и аз им загубих бройката. Обаче си траят и лекари и останалите, всичко мълчи. И този плувецът, Петър Стойчев ли беше, не знам като какъв се яви по една телевизия и коментира: „Не знам аз защо давах обяснения. Това не е моя работа. Защо няма медицинско лице?“Да, защото се скриха като мишки всичките.

Що се отнася до този Лозанов…Аз имам доста неприятна случка с него. Ами той осакати моята състезателка Ваня Стамболова преди Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Никога няма да му простя това и не се отричам от моите думи. Лекари в чужбина са се чудили какво е било това отношение към един уникален елитен спортист. Чудили са се не как Ваня е бягала с такива контузии, а как изобщо е жива (вълнува се). И плюс това е била подложена на толкова жесток допингконтрол, че даже лекарството не е имала право да си взима. Този човек започна да измисля по мой адрес глупости и мръсотии, оправдавайки се. Излиза с някакви идиотщини. Да е жив и здрав. Нещата са много дебели, цели романи могат да се напишат. Каквото го знам аз, го знае и Добри Карамаринов. Защо го търпят толкова години ли този този доктор? Аз зная добре защо, но всеки вас въпрос е дълга и голяма тема. В България уж е демокрация, нали? Обаче в нашата лекоатлетическа федерация си имаме един несменяем началник. При социализма тези неща се решаваха отгоре. Имаш поставена задача за пет медала. Не ги изпълняваш и изчезваш, и си „Чао“. Атлетиката е фундаментален спорт. Тя е средство за развитие и оценка на физическите качества на човека и спортиста. А когато тръгнат да си ги мерят тези качества, тогава се превръща в спорт. Това са методи и средства, а не спорт. Държава, която няма лека атлетика, няма и никакъв спорт. Разберете го това! Но ние нямаме един щатен треньор. Тогава кой да го развие? Но тук е проблемът, че държавата не може да се меси в делата на отделните федерации – те са автономни. Евентуална намеса ще доведе до изключване от олимпийското движение. Не можем да сменим властта и с избори. На общото събрание всеки клуб има глас. 60-70 души се явяват. Всичките тези треньори ходят поне 3-4 пъти в годината на екскурзии. Ходиха на европейско, на балканиади, на какво ли не. Я малко помислете може ли някой да бутне президента? (смее се).
Положението е страшно, да ви кажа. Децата не знаят какви са. Българи ли са, роми ли са, турци ли са…Учителите в детска градина и училище не ги учат. Страшно е! Срещу собственият ни народ политиците упражняват страхотен геноцид. Никога в историята не е имало подобно чудо. Децата сме ги оставили на самотек. Най-страшният удар е физическото осакатяване, което води до психическо такова. Бившият президент на САЩ Дуайт Айзенхауер преди доста време скочи и каза: „Нацията е в опасност! 18 процента от младото поколение са недееспособни”. А при нас процентът на недееспособните достигна 80 процента! Разберете, че нацията ни загива! От 5-годишни трябва да подхванем дечицата, защото те сега се раждат с по-висок интелект, но с по-забавено физическо развитие. Чудя се как може управниците да намаляват часовете по физическо. Следвайте не американския пример, следвайте дори старата добра соцсистема. Младото ни поколение е страшно зле физически, което води до психически проблеми.

Защо все нас ни хващат?
Прави ми впечатление, че нашите журналисти са представителна извадка на родната народопсихология. Нали хванаха куп руснаци? Никога обаче тамошните медии не са ги оплюли. Напротив, те постоянно въртят едно: „Това е провокация на Запада, на Америка. Те са срещу нас.“ Оправдават го, дори да е хванат. Как пък не видях един ваш колега да защити провинил се наш спортист? Да, доста българи хванаха, но част от тях са несправедливо набедени. Въпросът е много нелицеприятен за атлетиката. Част от хванатите действително са взимали, но дотогава са били „под чадър”. В един момент този „чадър” се пропуква. Спомням си какво обясни Даниела Йорданова, когато я хванаха. Каза: „Проверих в нашата лаборатория, нямаше нищо и ги извиках допингченгетата”. Ето ви един пример на нашенска глупост. Първо, ти си на взезапен контрол, кого викаш и от какво изхождаш? Значи, те са го търсили, не са го намерили, той отива да се провери дали има проблем, защото е взел препарат, за който гърците са му казали, че е на една седмица, забранен. И от нашата лаборатория му казали: „Нямаш проблеми”. И той вика ченгетата. Ама как ще ги викаш? И те му режат главата. Значи е имал „чадър” и е направил грешка. Ами с Тезджан Наимова какво се случи? С ДНК-то я хванаха. Тя си ходи по чужбина, а сестра й пикае вместо нея. Сестра й дава пробите. Обаче си дала кръв преди това, как ще се скриеш? Обаче има и уличени спортисти. От ИААФ измислиха всякакви простотии. Сложиха биологични паспорти, постоянно взимат кръв…Не е нужно вече да се вадят доказателства, за да те отстранят. Има биологичен паспорт, който всичко си показва. Лъсва всичко: „Ало, защо хемоглобинът ти е бил 130, а сега е 180?”. Трима чиновници ти решават съдбата, без да ги интересува твоето обяснение. По този начин удариха олимпийската шампионка на Турция на 1500 м. Четвърта година момичето дава обяснения. Да, ама тия обяснения тръгват от 500 000 долара и стигат до 5 милиона.
Друг е въпросът, че на Запад ловят тези, които няма да им взимат медалите, дребни риби. Тази на 400 м англичанката е хващана няколко пъти, но те си държат на нея, защото ще им изнесе щафетата. Държавната политика не в Русия, а в Америка и особено в Англия, институциите, треньорите определят как и кога да ударят противника. Англичаните са много опасни в това отношение. Толкова пъти са хващани техни хора, но не ги обявяват. Някой ще каже: „Плащат си“. Не, не си плащат. Тези хора владеят света. Те не се и крият. 20 милиона официално дават Щатите на WADA, а ние сме дали 15-20 000 като такси. Това не е ли подкуп?

Ами най-големият допингатор – докторът на „Байерн“ (Мюнхен), който го уличаваха толкова пъти? И един елитен мегаизвестен спортист го посещаваше всяка година. За какво ходеше при него? Да му прави клизма ли?
Спортът отдавна се е превърнал във война, но с други средства, разберете го това. Русия сега е тежко ранена, победена в тази война. Това води и до разцепление в световния спорт, така както и самият свят се е разделил на класически два лагера.

Няма какво да се лъжем. Няма как да ме убедите, че Майкъл Фелпс печели своите медали само с бекон и яйца на закуска. Дайте да не се лъжем. Нали го хванаха с марихуана. Бил на купон, бил пиян и надрусан…Той си е в допинглистата. Когато навремето раздуваха ямайката Мерилин Оти, я хванаха с препарат, който на една година се лови. Това беше остатък от старите време, който обаче се оказа, че западняците продължават да използват. И знаете ли как я оправдаха? ИААФ съобщи, Примо Небиоло още беше шеф, че Оти, такъв голям спортист, не можела да взима допинг. И не я наказаха.

Непослушният Бен Джонсън
Ако ви прави впечатление, от време на време гори и по някоя от звездите. Обаче почти всички са от Изтока, от Запада няма никой. Може би единственото изключение е Бен Джонсън. На Олимпийските игри в Сеул изгоря, след като преди това постави световен рекорд в спринта. Канадецът беше жестоко обезглавен, защото каза истината. Първо, той смени „Адидас“, която беше обвързана с ИААФ. Стори го точно преди Олимпиадата. А „Адидас“ колеше и бесеше в леката атлетика тогава. Второ, Бен бяга в един американски щат, защото Южна Корея си беше такъв. Аз бях там през 1988 г. Така, както на селска спартакиада у нас се разхождаме у наше село, така и американците се държаха на стадиони и площадки. Беше нещо страшно. Цялата нагласа беше –„атлетиката, спринта, който лие в най-бързата дисциплинае номер едно в спорта. Той е господарят на света“. И понеже Бен Джонсън нямаше лоби, Карл Люис го раздуваха, раздуваха…Когато започнаха сериите, канадецът се правеше на умряла лисица, лекичко влизаше в следващото бягане нарочно. И изригна на финала в спринта. Би Люис и това беше позор за Америка. Целият финал в Сеул беше положителен! Ама целият! Ето, казвам ви го! И Кристи, и Карл Люис, и всичките. От „Б“ пробите обаче остана положителна само тази на Бен Джонсън. Защото руснаците и американците се споразумяха след двете бойкотирани Олимпиади (Москва 1980 и Лос Анджелис 1984 г. допингконтрола. Защото немците ги биеха. И смачкаха ГДР, които даже ние ги бихме. Даже малка България би ГДР, и в останалите спортове, и в атлетиката, което беше куриоз. Възцари се невероятен страх у всички останали делегации. Нашият водач Трендафил Мартински нареди: „Всички напускаме Сеул“. Добре, че се вразуми накрая. Наши лекари бяха откачили, защото не знаеха в какъв срок изтича препарата, който се употребяваше от българите. Как се процедираше…През нощта се въртят пробите. На другия ден комисията на МОК, която е командвана от двама души – руснака и американеца, макар че на книга се състои от 200 човека, идват и резултатите. 150 души имаше хванати през нощта. Двете суперсили си нагласиха резултатите. Но Джонсън каза нещо заради което отмъстително и жестоко го обезглавиха. Призна си, че си го бил предстартово допинга. Но каза нещо още по-фрапиращо: „Аз така бях на всички предишни стартове, както и на Световното в Рим.“ А в италианската столица му бяха въртяли пробата 4 пъти и все беше отрицателна. Значи те са били положителни, но ги крият. Финал, световни рекорди, раздувки…По този начин Бен разкри, че всичко, цялата борба с допинга, е една парлама. Ето за какво става въпрос. Но ще ви кажа и нещо други – от 1988 г. досега никой не е бягал по-бързо от Джонсън, нищо, че някои счупиха на няколко пъти световния рекорд. За мен той си остава №1. Всичко оттогава досега е лъжа и измама, да го знаете от мен. И електронно се правят шашмите. Погледнете, че не се дава стартера, всичко се пуска автоматично. Не са финишленти, както бяха едно време. Сега на мода са компютрите. Знаеш предварително резултата и после той си го търси. Даже часовникът, където се връща назад, не отчита реалното време. Всеки си знае мястото в театъра.

Ако не друго вече сме на челното трето място в една „престижна“ класация – по хванати спортисти с допинг на Олимпиади. Отстъпваме само на двете суперсили. Имайте предвид, че не сме само ние. Според мен са доста повече хванатите българи, а не само тези, официално обявените. При това не зная откога се броят. Някой ще каже: „Много са“. Но върху лекоатлетите допингконтролът е много по-строг, отколкото в другите спортове. Нас ни подлагат на един вид геноцид. Въпреки всичките глупости, които правят, в атлетиката има вече и един самоконтрол. При тези хиляди проби, излиза само тук-таме някой човек. Малък е процентът на хвананите съобразно пробите, които ни се правят.
Вярно е, че съставът на нашата олимпийска делегация беше прекалено раздут. Повечето хора си отидоха като на екскурзия. Едно време със спортистите не ходеха толкова много „куфари“. Само елитните треньори тръгваха. Поемаха се и други състезатели, останали „извън борда“ за конкретното състезание. Аз например помня, отговарях на първото ми Световно в зала отговарях и за Емилия Драгиева. Това присъствие редом до нас й помогна да вземе медал на висок скок. Оправих и разбега за 1-2 седмици. Тя дори застраши господството на Стефка Костадинова. Момичето и досега ми е благодарно. Но в онези време имаше и етика, нещата бяха и по-други. С нас по турнири и големи първенства имаше „куки“, които слухтяха да не избягаме на Запад. Но и тяхната роля е пресилена. Ако искахме, можехме да избягаме. Контактувахме си и с емигранти, и с мениджъри. Вярно, че после ни топяха пред началството. Що доноси имаше…То всеки пишеше тогава, всеки ръководител. Имаше случаи да си отмъщават другарите, съчиняваха си глупости. Те печелеха пари от това нещо. И аз съм си патил. Имайте предвид, че аз съм треньорът, който с минимална заплата, без да бъда военизиран през социализма, съм направил куп шампиони. И това е заради досието ми. Една велика жена, една велика шампионка – Йорданка Донкова също е над тези неща. За нея най-важното е да помага на децата си. Живее само на олимпийската си пенсия. Никой не я кани за нищо. Системата не я обича нея. Навремето я изхвърлиха с три деца на улицата три месеца, преди да се пенсионира. Направиха девоенизация. Обаче „нашите хора” си останаха и станаха даже полковници и генерали. На нея не й предложиха даже да остане в системата. И мен, и Донкова ни махнаха. Какви ли не мръсотии ни организираха. Спъваха ни, номера ни правеха. Принудихме се навън да постигаме световните рекорди. Както и да е. Взимаха ми постоянно състезателите. Това са жалки неща. Айде, на мен не ми е било и нужно. Бях и свикнал, понеже моите родители ги водеха „врагове на народа”. Татко е бил легионер. Мама е била член на „Бранник“. Комунистите ме оставиха със 110 лева заплата. Лошото е, че гадното отношение към мен продължи и сега. Същите хора управляват България и досега. Те не са се променили.
Милен ДИМИТРОВ

Categories: Интервю, Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4