Колева и Христов представят София на Мондиала

София ще бъде представена от двама състезатели на XIX Световно първенство по таекуон-до ITF, което ще се проведе в Пловдив от 24 до 30 август 2015 г. Това са Амалия Колева и Димитър Христов от „ABC Fight Club“ – един от най-старите софийски клубове за бойни изкуства и бойни спортове – съобщиха за www.vitoshanews.com от клуба. Двамата изкараха подготвителния лагер на националния отбор в Благоевград и от следващата седмица ще бъдат в Пловдив. На Световното първенство България ще бъде представена общо от 20 състезатели: 7 жени и 13 мъже.

Амалия Колева (IV дан) е една от най-титулуваните състезателки в световен мащаб. Най-силната й дисциплина е спаринг, категория до 57 кг, където е неколкократна световна и европейска шампионка, индивидуално и отборно. Последната й титла на голям международен форум е от Европейското първенство в Минск миналата година, когато печели златния медал в същата дисциплина. В България тя е и рекордьор по участие в световни и европейски първенства, като първата й международна проява е през 2001 г., на Европейското първенство в Испания. Спечелила е десетки медали от престижни международни турнири в петте дисциплини на таекуон-до: форми, спаринг, специална техника, силов тест и самоотбрана. Освен в таекуон-до, се състезава успешно и на кик бокс, където печели медали на световни и европейски първенства, а от шест години е и състезател в националния отбор по хокей на лед (жени). Родена е в София, на 1 септември 1980 г.

11930647_10204285852900237_344062814_n

Димитър Христов (II дан) записа блестящо представяне на Европейско първенство през април в Италия. Там той спечели златен медал на форми (тул) до II дан. По този начин стана вторият българин, европейски шампион при мъжете на форми, за цялата история на участието на българското таекуон-до на Европейски първенства. Димитър е многократен републикански шампион, включително и от 2015 г., където спечели първото място на форми именно в Пловдив. Носител е на много медали от световни и европейски първенства по таекуон-до ITF, държавен шампион по кикбокс през последните 3 години в стилове лайт и кик лайт контакт. Роден е на 8 ноември 1989 г. в Правец.

XIX Световно първенство ще бъде открито в четвъртък, 27 август, в най-новата спортна зала на Пловдив – Колодрума. Там ще се проведат и всички срещи, с изключение на финалите в отборната надпревара на спаринг. Те са в събота, 29 август, на Античния театър. Участие са заявили тимове от 83 държави.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4