Фандъкова предложи нова стратегия за подобравяне качеството на въздуха (СХЕМА)

Фандъкова предложи нова стратегия за подобравяне качеството на въздуха (СХЕМА)

Екипът на Столична община представи предложението си за промяна на два местни данъка – данък за автомобил и данък за възмездно придобиване на имущество.

Информацията е публикувана на сайта на Столична община, а в едномесечен срок можете да изпратите свое предложение и коментар до централната администрация.

“Подобряването на качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите са два от стратегическите приоритета, които заложих в новата си програма.

За да защитим тази посока на развитие и да осигурим средства за изпълнението, предлагам промени в два местни данъка – данъка за автомобилите и данъка за възмездно придобиване на имущество”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Ето и мерките,които предложи екипът й:

 За подобряване на качеството на въздуха – предлагам увеличение на данъка за автомобилите с най-ниските екологични стандарти и по-голяма мощност. Справедливият принцип е замърсяващите коли да плащат повече.
➡️ Затова предлагам за колите с екостандарт 0, 1, 2,3 и 4 коефициентът да е горната граница по закон.
➡️ За колите с екостандарт 5 и 6 – няма да има увеличение. За тях запазваме най-ниският по закон коефициент.
За мощността на автомобилите предлагам същия принцип.
➡️ За колите с най-ниска мощност (до 74 киловата) запазваме най-ниският коефициент, а за по-мощните (над 74 киловата) увеличаваме коефициента с между 10 и 15%.

ℹ️ Какво означава тази промяна в пари?

➡️ За колите с малка мощност – увеличението е от 3 до 10 лв. и то само за колите с ниските екостандарти.
➡️ За колите до 100 конски сили – които са най-разпространените – увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите в екостандарт 0, 1 и 2, а за тези със стандарт 3 и 4 – е 17 лв.

ℹ️ Очакваме от тази промяна да съберем 18 млн. лв. повече, които ще инвестираме директно в подобряване на градския транспорт, в това число пускане на довеждащия транспорт от кварталите до метрото с пускането на третата линия на метрото и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

 За осигуряване на повече средства за ремонти в кварталите – ремонт на квартални улици и тротоари – променяме данъка за възмездно придобиване на имуществото. Това е местният данък при сделки с имоти и коли.
➡️ Предложението ми е размерът на данъка от 2,5% да стане 3%.
➡️ Справедливо е тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

➡️ Очакваме от този данък да съберем допълнително 20 млн. лв. Половината от тях ще дадем кметовете на райони, за да изпълняват своите програми за ремонт,. С другата половина ще финансираме основни ремонти на квартални улици и тротоари по инвестиционната програма на общината.

До края на деня предложенията за промени ще бъдат публикувани на сайта на общината. В рамките на месец всеки гражданин може да изпрати свое предложение и коментар по предложенията.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4