ЦСКА остана без 31 титли, емблема и куп купи!

Преименуването на Литекс в ЦСКА-София е минало през всички точки на действащото законодателство. Това съобщи изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, който разясни ситуацията около “армейците” на пресконференция днес.

Попов е категоричен, че ПФК ЦСКА АД, който е в несъстоятелност в момента, е клубът с 31 титли и най-големите международни успехи в историята на българския футбол. В същото време преименуваният Литекс, който вече се казва ЦСКА-София, разполага с четири титли. След промяната ръководството на ЦСКА-София е в правото си да откупи успехите от “червения” клуб, който е в несъстоятелност.

“Всеки може да си смени името. Знаете, че преди време един българин си смени името на Манчестър Юнайтед. Документите за лицензиране на БФС стриктно следват тези на УЕФА. Промяната в ЦСКА е допустима и от гледна точка на действащото законодателство. Единственото условие, което е необходимо при лицензиране, е да се установи дали една такава промяна води до неприемливо участие в евротурнири или меството първенство. Тази норма в лицензионните процедури преди около 2 години беше въведена и в правилника за статута на футболните клубове и в правилника за първенствата и турнирите, започна Борислав Попов.

-Ситуацията с Литекс е малко по-дълга като изложение. Първата промяна е в Чавдар (Етрополе). Първоначално Чавдар взима решение, с което променя наименованието на ПФК Чавдар (Етрополе) в ПФК ЦСКА 1948, съответно променя седалището от Етрополе в София. Това е възприето от съда и е вписано в Търговския регистър. След това ПФК ЦСКА 1948 придобива собствеността върху Литекс. Изкупува Литекс и единствен собственик на Литекс става ПФК ЦСКА 1948. Като собственик на Литекс ПФК ЦСКА 1948 преименува ПФК Литекс и му променя седалището в София. Това също е вписано в съда, отразено е в Търговския регистър.

Междувременно вчера постъпи от ЦСКА-София документ за съдебното решение и предстои тази информация да бъде изпратена в УЕФА, за да бъдат там запознати с промените.

ЦСКА-София няма как да имат 31 титли. Титлите са на ПФК ЦСКА, което е в несъстоятелност в момента. Това е клубът с титлите, с великите победи над Ливърпул, Нотингам… ЦСКА-София сега може да откупи историята, включително титлите на досегашния ЦСКА. ЦСКА-София приема историята на ПФК Литекс Ловеч.

Намесвате Берое… Мога да ви кажа как се случи промяната там. ПФК Берое с решение на Старозагорски окръжен съд беше продадено на новото дружество. Новото дружество откупи и историята на клуба. При това положение може да се проследи правна връзка между ПФК Берое и клубът, който го изкупува.

ЦСКА-София заяви Националния стадион “Васил Левски” за домакинските си мачове. Освен това трябва да си измислят нова емблема.”

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4