Венци Стефанов хапе: Левски и Берое се прегърнаха братски

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов отново атакува шампиона Лудогорец и вицешампиона Левски. Босът на “белите” стори това в Пресклуб “България”.

„Доволен съм, че стигахме до евротурнирите, въпреки недотам коректното отношение на няколко клуба в последните кръгове, но то Господ има. Мога да цитирам много случаи – мачът Левски – Локо (Пловдив) и как някои колеги излязоха с пълния си състав срещу нас, а после пуснаха децата. Ако имаше феърплей, Славия можеше и да е трета. Хората не го практикуват феърплея, но всичко е добре, когато завърши добре”, каза „белият” бос.

„Като малък съм чел приказката за тримата братя дето викат неволята. Знам, че никой няма да ни помогне, а не си помогнем сами. Има завист, това е нормално. Все пак първите 7 години оказват влияние, дори и да си на 70”, допълни босът на Славия.

„Поведението на Лудогорец не беше коректно, ако бяха играли срещу Берое, така както срещу нас, резултатът нямаше да е за Берое. Левски и те се прегърнаха братски с Берое и нещата си дойдоха на мястото. Надушвам ги тези неща. Генерал Василев какво да каже? „Абе, съмнявам се, нещо не беше наред”?”, добави Стефанов.

„Предпочитам в Лига Европа да ни се падне най-слабия, който може да се падне”, заяви “белият” президент. Славия е заявила стадион “Васил Левски” пред УЕФА.

Стефанов коментира вероятността за завръщане на Благой Георгиев на “Овча купел”. “Това няма как да стане на този етап. Писанията, че Благо се връща при нас, се измишльотини на ваши колеги. Не съм го чувал отдавна. Той дори не се е обадил да ни честити класирането за евротурнирите. Сега се намира в друго измерение. Винаги може да ни бъде полезен, въпросът е да иска. Благой заяви наскоро, че искал да се връща в Славия, но само като президент на клуба. С удоволствие му преотстъпвам мястото си. Щом е готов, да идва, и аз си тръгвам”, отговори Стефанов на въпрос на vitoshanews.com.

Той се върна и към времето преди 20 години. Тогава Славия за последно стана шампион и спечели Купата на България, записвайки участие в евротурнирите. “Преди 20 години всичко беше осеяно с рози. Тогава бях щастлив, щастлив съм и сега. Какво си спомням от мачовете в Европа срещу Олимпиакос, Сваровски Тирол и Инкарас Грифас отпреди 20 години ли? Спомням си, че по онова време в Славия имаше момчета, които бяха истински мъжкари. За мен лично това беше времето на един друг футбол, съвсем различен от този в момента. По друг начин си гледаха задълженията и нашите футболисти. Все още имаше понятия като клубна вярност, като лоялност, като чест. Дисциплината и чувството за отговорност бяха по-силни. Сега нещата са съвсем различни. Трябва да си ги смучем от пръстите тези работи, за съжаление. През всичките тези години ни беше много трудно да запазим клуба чист от задължения. Стараем се да си плащаме всичко. Щастлив съм, че затворихме устата на зложелателите и дадохме шанс за изява на юношите. Иска ми се децата, които станаха шампиони в Елитната група до 19 години, всички да останат при нас. Радвам се, че Александър Тарханов обедини младия отбор. Момчетата направиха това, което трябва в мача на “Герена”, каза още президентът на “белите”.

Стефанов, заяви, че ЦСКА трябва да бъде в “А” група. Без “червените” българското първенство губел от блясъка си.

„Без ЦСКА българското първенство губи блясъка си. С две ръце съм клубът да се върне в “А” група. Моето мнение и на много от Изпълкома е такова. Това е един трън в обувката на всеки и дори и на ръководител на държавата. Друг е въпроса че години на ред Тройчо, Мройчо, Пройчо хвърля милиони за играчи и после „тоя не ме интересува”. Държаха се такива треньори и ръководители и накрая страда ЦСКА. Заради това, че само се дои тази крава с марката ЦСКА. Ако трябва – да се направят компромиси. Проблемът е да не влезе в колизия със законите на държавата. Тука има няколко милиона, които се дължат. Ако ЦСКА бяха влезли в четвърта лига, щеше да е по-добре. Сега чета за някакви обединения, ако това може да стане – няма проблем, но ако държавата каже, че не може, ние нищо не можем да направим”, каза Стефанов.

„Ако се обединим, ще намерим изход. Без ЦСКА първенството ни губи блясъка си. Видяхме 35 000 на националния стадион „Васил Левски” и после на ония стадион кабрио – 35 човека”, продължи президентът на Славия.

Той коментира и вариантите за новия формат на първенството, както и изискванията към клубовете.

„Най-добрият вариант е да бъде 16 отбора, но не можем да съберем толкова, че да отговорят на лиценза. Трябва много внимателно да се действа, като се приемат тези отбора, защото трябва да имат сили и средства да изкарат цяло футболна година, без да обявяват фалит и да не почват тотаджийските номера. Тогава става безсмислено, даже става вредно. Колко отбора могат да дадат банкова гаранция от 2-3 млн.? 5-6 са тези клубове.

Трябва да има осветление на стадиона. Но колко мача от края на октомври до края на декември могат да се играят след 19 или 20 ч? Ще се окостите всичките. Как ще заведеш детето на дъжд и студ, защото Настрадин Ходжа е казал, че трябва да има осветление. Това не го казвам като оправдание, ще направим и на нашия стадион. Но за да се играе вечерно време, трябва да имаш покрити трибуни и други условия. Всички стадиони трябва да се приведат в нормален вид. Държавата трябва да помогне стадионите да станат обитаеми. Никой няма да си направи вилата на центъра на терена. Тези стадиони остават и след нас”.
Милен ДИМИТРОВ

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4